Poveži se putem

Žepče

Foto: U Žepču obilježena godišnjica smrti književnika Nedžada Ibrišimovića

Objavljeno

-

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Žepče u Žepču sinoć, u utorak 15. 09.2015. godine, književnom večeri pod nazivom „Sjećanja na književnika Nedžada Ibrišimovića„ obilježena je četvrta godišnjica od književnikove smrti.

O liku i djelu Ibrišimovića u avliji njegove porodične kuće u Gornjoj Mahali govorili su uvaženi gosti prof.dr. Munib Maglajlić, publicista i analitičar Muhamed ef. Velić, predsjednik BZK “Preporod” u BiH prof.dr. Senadin Lavić, dok su književnikove stihove govorili mladi žepački pjesnik Arif Odobašić i profesorica Asima Nalić uz pratnju mladog umjetnika na gitari tonija Matijevića.

Gosti su posjetiocima pokušali dočarati specifičan Ibrišimovićev književni jezik. Maglajlić je kazao da djela Ibrišimovića čekaju na vrijeme novih tumačenja, što je odlika velikih djela i velikih književnika. Nešto slično rekao je i prof.dr.Lavić, naglašavajući kako Ibrišimovićevo pisanje nije definitivno, te kako njegova djela čekaju na nove interpretacije ističući kako je teško iznijeti stav o djelu i životu jednog stvaraoca kakav je bio Ibrišimović.

Muhamed Velić u svom izlaganju kazao je kako su književnikovu ličnost krasile tri osobine, ili karaktera, po kojima je on bio veoma prepoznatljiv a to su: iskrenost, objektivnost i direktnost.

Književnoj večeri prisustvovali su mnogi ugledni gosti iz društveno-političkog, kulturnog i vjerskog života općine Žepče.

Manifestaciju su pratili učenici i profesori Srednje mješovite škole, mnogobrojni građani, te Nedžadovi sinovi Zlatan i Oro.

Advertisement

U sklopu porodične kuće Ibrišimovića otvorena je i Spomen soba posvećena književniku koji je za života bio jako emotivno vezan za Žepče. Često je za svoje sugrađane Žepčake u javnosti znao reći „Kako sve ljude u Žepču, manje više poznaje, i svi mu dođu kao neki rod“. Među brojnim nagradama koje je književnik dobio tokom života za svoja djela, između ostalog, je i nagrada za životno djelo Općina Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal