Poveži se putem

Kultura

Foto: U Žepču obilježeno šest godina od smrti književnika Ibrišimovića

Objavljeno

-

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Žepče u povodu obilježavanja šeste godišnjice smrti književnika Nedžada Ibrišimovića upriličila je književno veče „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića„.
Književno veče će se održalo sinoć, 15.09.2017. godine, u dvorištu kuće djetinstva Ibrišimovića u Gornjoj Mahali u Žepču.

Na književnoj večeri ovog istaknutog bosanskohercegovačkog umjetnika, koji je svoje djetinstvo, mladost i jedan dio radnog vijeka preveo u Žepču, govorili su istaknuti književnici i historičari: Hadžem Hajdarević, predsjednik Skupštine Društva pisaca BiH, prof.dr. Nenad Tanović, i predsjednik Matičnog odbora BZK Preporod u BiH prof.dr.Sanjin Kodrić.
 
O ovom velikom bh umjetniku prof.dr. Tanović kazao je da je ostavio duboki trag u umjetničkom ostvarenju, naglašavajući kako je bio dvostruko obdaren, a što je u osnovi odredilo i opredijelilo njegovu sudbinu i kreiralo njegov zamršeni identitet, kako kroz pisanu riječ, tako i kroz skice i kiparska ostvarenja.

Predsjednik Matičnog odbora BZK “Preporod” i profesor bošnjačke književnosti na Filozofskom fakultetu UNSA, prof.dr. Sanjin Kodrić, predstavio je cjelinu književnog djela Nedžada Ibrišimovića, počev od autorove prve pripovjedačke zbirke „Kuća zatvorenih vrata“ i njegovog prvog romana „Ugursuz“, pa sve do romana „Viječnik„ kojim se zatvara gotovo pola stoljeća dug književni rad ovog autora. Kodrić je istaknuo izuzetno mjesto Ibrišimovića u historiji bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, naglasivši da je riječ o autoru koji je svakim svojim novim radom bitno mijenjao dotadašnje stanje i domete domaćeg književnog stvaranja.
To se posebno, kako je istakao, odnosi na roman „Vječnik“, Ibrišimovićevo remek-djelo, kojim je autor napravio jedinstven, ali još uvijek nedovoljno vrednovan iskorak u našem savremenom književnom stvaranju.

Književnik Haždem Hajdarević naglasio je da je bio svoj, autentičan, kakva su mu i sama djela bila .Bio je jedinstven pisac, ne samo u bosanskohercegovačkim okvirima, nego i šire.

Na manifestaciji su dodjeljene nagrade osnovcima za najbolje literarne radove, te upriličena promocija kratkog video zapisa pod nazivom „Ime„ autora Arifa Odobašića.

Žepče je ove godine biti centralno mjesto obilježavanja godišnjice smrti Nedžada Ibrišimovića.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal