Poveži se putem

Žepče

Foto: U Žepču održan naučni skup o Abdulvehabu Ilhamiji Žepčaku

Objavljeno

-

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Žepče u Žepču je u okviru manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka“ održan prvi naučni skup posvećen životu i djelu ovog istaknutog bošnjačkog intelektualca i alima sa kraja 18. i početka 19. stoljeća. Ilhamija, njegov lik i djelo i ideja za koju se borio, na naučnom skupu predstavjeni su u deset obrađenih tema na koje su govorili: dr.Aladin Husić, dr.Adnan Kadrić, dr.sc.hfz. Elvir Duranović, bh.reditelj Ahmed Imamović, doc.dr.Munir Drkić, prof.dr. Sedad Dizdarević, mr. Amir Ismić, doc.dr.hfz. Mevludin Dizdarević, mr.Fatmir Alispahić i prof.Dženan Čaušević.

Govorilo se u kontekstu njegove historijske važnosti u borbi za pravdu i slobodu koja će kasnije, kako se moglo čuti od predavača Amira Ismića, svojim stavom ,a kasnije i žrtvom, napraviti put bosanskim kapetanima na čelu sa Husein–kapetanom Gradašćevićem da krenu u borbu za autonomiju i samostalnost Bosne i Hercegovine.

-“Intelektualni pjesnički ugled i društveni autoritet bio je presudan da njegove riječi imaju toliku specifičnu težinu i značenje zbog kojih je pozvan na odgovornost, a kasnije pogubljen u Travniku”,- kazao je prof.dr. Mevludin Dizdarević.

Takođe se govorilo i o pjesničkim i poetskim vrijednostima njegovih kasida koje su pisane na tri različita jezika.
BH reditelj Ahmed Imamović istakao je kako priča o Ilhamiji zaslužuje da bude jednoga dana ekranizirana, uporedivši njegovu kasidu „Čudan zeman nastade„ sa Šekspirovim čuvenim „Biti ili ne biti“.

-“Tek nakon dvije stotine godina od njegove smrti može se osjetiti snaga Ilhamijinih riječi napisanih u njegovoj poznatoj kasidi, koje nažalost nisu dovoljno obrađene i odaslane u javnost, naglašavajući da ni evropska ni svjetska historija ne poznaje tako hrabre ljude kao što je to bio ovaj alim”, – kazao je bh reditelj Imamović.

Na skupu, prof. Dženan Čaušević predstavio je Ilhamijinu hilafetnamu, dokument napisan  810.godine,  a koju je Ilhamija dobio nakon završenog studija u Tešnju i koja se nalazi u Hrvatskoj arhivi nauka i umjetnosti.

Advertisement

Orginalnu kopiju Ilhamijine hilafetname potpisane punim Ilhamijinim imenom i pečatom, a koja do danas nigdje nije objavljena, Žepčak Dženan Čaušević koji je govorio o njenoj vrijednosti predao je ovom prilikom organizatoru naučnog skupa u trajno vlasništvo.

Naučni skup polučio je mnogo ideja, a jedna od njih je i budući godišnji konkurs rapisan u cilju njegovanja i promocije Ilhamijinog duha i ideje. Teme sa naučnog skupa bit će obrađene i publicirane u prvom štampanom Zborniku radova o Abdulvehabu Ilhamiji Žepčaku i njegovom životu i djelu.  
( R.Ag.)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal