Poveži se putem

Kultura

Foto: U Žepču održana dokumentarna predstava “Sedam”

Objavljeno

-

Sinoć je u kinosali Doma kulture Žepče, u nazočnosti zvanica iz kulturnog, političkog, vjerskog i javnog života održana dokumentarna predstava „Sedam“ koju je organizovao Odbor za međureligijsku saradnju Žepče.

Domaćini, predsjedavajući vlč. Predrag Stojčević te glavni imam MIZ-a Žepče Džafer ef. Gračić i žepačko-zavidovićki protojerej o. Zoran Živković, su izrazili podršku borbi za prava žena diljem svijeta, a posebno žena u našem okruženju. Ista je realizirana pod visokim pokroviteljstvom Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujemo direktoru JU Doma kulture g. Miroslavu Iliću, na ustupljenoj kinosali, volonterima koji su izdvojili svoje vrijeme kako bi pomogli da organizacija predstave „Sedam“ prođe u najboljem redu kao i partnerima MRV-a BiH koji su omogućili da se ova predstava održava širom naše zemlje. Posebnu zahvalnost dugujemo Švedskom institutu, gđi Oliveri Jovanović, višoj stručnoj savjetnici u MRV-u i, naravno, Mreži žena vjernica koje gđa Jovanović predvodi, a koje su bile glavni akteri ove predstave.

Predstava „Sedam“ govori o sedam žena sa različitih krajeva svijeta koje su na svojoj koži osjetile razne vrste nasilja. Uz zanimljiv performans sa lampama koje simboliziraju svjetlo rješivosti bilo kojeg problema odaslane su snažane poruke svim Božijim stvorenjima. Samo neke od poruka predstave su da smo svi mi živa bića i prema svakome se treba odnositi s poštovanjem; Trebamo dati dovoljno prostora čovječnosti kako bismo potaknuli milosrđe prema čovjeku kao takvom; Sve religije su protiv bilo koje vrste nasilja.

U periodu od 25. novembra do 10. decembra  (Dan ljudskih prava) se obilježava šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Odbor je ovom dokumentarnom predstavom i pridao značaj ovoj aktivnosti i pravima žena.

Advertisement

KOLIKO GOD JE PLANINA VISOKA MORA POSTOJATI PROHODAN PUT KA VRHU!!!
(PERZIJSKA POSLOVICA)

(Anesa Džinić / Žepče.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal