Poveži se putem

Žepče

Foto: U Žepču svečano obilježen Dan Armije RBiH

Objavljeno

-

U povodu obilježavanja 15. Aprila, Dana Armije RBiH, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja općine Žepče, danas u petak 13.04.2018. godine, prigodnim programom je obilježen ovaj značajni datum.

Mirnom šetnjom glavnom žepačkom ulicom, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali, te obilaskom Šehidske spomen-sobe, u prisustvu imama MIZ-e Žepče, predsjedavajućeg OV Žepče Muhameda Jusufovića, kantonalnih ministara Nurđehana Šahinovića i Fahrudina Čolakovića, predstavnika boračkih udruženja, veliki broj naših građana, demobilisanih boraca, učenika SMŠ Žepče, obilježen je Dan Armije RBiH.

Nakon učenja fatihe i odavanja počasti poginulim pripadnicima ARBiH na šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali, sve prisutne je u ime boračkih udrženja pozdravio i poselamio bivši komandant 3. bataljona 319. br. oslobodilačke brigade, Ćazim Huskić.

-“Veoma bitno je prenijeti mladim generacijama, kako se ne bi zaboravilo i ponovilo u još goroj formi, koji je značaj u oslobodilačkom ratu imala Armija RBiH. Drugom polovinom 1991. godine formiraju se tijela koja počinju pripreme za odbranu zemlje, prvobitno Zelene beretke, Teritorijalna odbrana, kao i veoma značajno opremljeno materijalno-tehničkim sredstvima i ljudstvom Ministarstvo unutrašnjih poslova, što sve skupa prerasta u Patriotsku ligu BiH koja ima za cilj zaustavljanje okupacije i agresije na BiH.
Na dan 15.04.1992. godine formira se Armija RBiH na čelu sa vrhovnim komandantom Alijom Izetbegovićem koja je za kratko vrijeme prestravila agresora i zadivila cijeli svijet. Bosanski narod do tog vremena nije znao da toliko voli svoju zemlju, niti je BiH ikad upamtila ovoliku privrženost, odvažnost i snagu.
Na svima nama je da nastavimo tu borbu u miru, kako bi naša draga domovina bila sigurna u svojim granicama, a  svi narodi i ostali građani živjeli u miru i blagostanju.” – poručo je svim prisutnim, a posebno učenicima SMŠ “Žepče”, komandant Ćazim Huskić.

Sa par riječi, uz čestitke za Dan ARBiH, svim prisutnim se obratio i resorni ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković, koji se nadovezao na komandantove riječi i podcrtao važnost učešća Armije RBiH u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Advertisement

Nakon šehidskog mezarja, prisutni su posjetili šehidsku “Spomen sobu”, a obilježavanje Dana ARBiH je nastavljeno druženjem i dodjelom zahvalnica zaslužnim organizacijama i pojedincima u prostorijama Udruženja demobilisanih boraca općine Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal