Poveži se putem

Žepče

Foto: U Žepču svečano obilježen Dan državnosti BiH

Objavljeno

-

U petak, 24. novembra 2017. godine, u kino-dvorani Doma kulture Žepče, u povodu obilježavanja 25. Novembra, Dana državvnosti Bosne i Hercegovine, održana je Svečana akademija Općinskog vijeća Žepče.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zajedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda.

Svečanoj akademiji prethodilo polaganje vijenaca na spomen obilježjima u našem gradu, nakon čega je uslijedio i službeni program akademije.

Samoj Akademiji su prisustvovali brojni gosti iz društveno – političkog života općine Žepče, direktori javnih preduzeća i ustanova, predstavnici vjerskih institucija, kao i građani naše općine.

Akademija je započela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine koju je izveo orkestar profesora GŠ “Katarina Kosača Kotromanić”.

Advertisement

U službenom djelu, nakon upoznavanja prisutnih o važnosti ovog datuma, kratko se obratio načelnik Općine Žepče Mato Zovko, koji je ovom prilikom uputio čestitke svim građankama i građanima povodom Dana državnosti BiH.

Referat na temu “Dan državnosti BiH” predstavila je učenica Srednje mješovite škole “Žepče” Ramiza Prijić.

U kulturno-zabavnom dijelu programa za svečani ton Akademije pobrinuli su se profesori Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ Žepče, te pjesnik Arif Odobašić.

Voditeljica Svečane akademije je bila Dijana Smajlović novinarka Radio Žepča, a istu ste mogli uživo pratiti i u programu Radio Žepča.

Danas, 25. novembra, na sam Dan državnosti BiH, upriličeno je polaganje cvijeća na spomeniku žrtava iz NOB-a, kao i kratki historijski čas.

Također, neformalna grupa građana, samoinicijativno, u povodu obilježavanja 25. Novembra, danas je postavila novu zastava Bosne i Hercegovine na brdu Kika (Picino brdo). – Povezana vijest

Sretan Vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal