Poveži se putem

Kultura

Foto: U Žepču u izvedbi glumačkog ansambla BNP-a Zenica odigrana predstava “Gospođa ministarka”

Objavljeno

-

U prepunoj dvorani Doma kulture Žepče, u četvrtak, 14.01.2016. godine, odigrana je pozorišna predstava “Gospođa ministarka”, kultno djelo Branislava Nušića. Žepčaci su sa oduševljenjem u jednom dahu uživali u ovom dvoiposatnom remek-djelu. Predstavu “Gospođa ministarka” režirala je Slađana Kilibarda, a glumačku postavu sačinjavali su glumci glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

“Gospođa ministarka” je komedija koja smjelo govori o uticaju politike na društvo, stalnoj smjeni vlasti i pojedincima koji zloupotrebljavaju politički položaj za isključivo lične interese.

U ovoj inscenaciji predstave, rediteljka je željela Živku prikazati kao socijalno inteligentnu i snalažljivu ženu, koja stoji u sjeni svoga muža ministra, ali zapravo ona vuče sve konce.

Glavna uloga u predstavi povjerena je Faketi Salihbegović – Avdagić, koja je ovom predstavom obilježila i 25 godina glumačkog angažmana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i 35 godina posvećenosti umjetničkom radu i teatru.

-“U predstavi igra skoro cijeli glumački ansambl našeg pozorišta, kao i nekoliko naših stalnih saradnika. Scenografija i kostimografija povjerena je dugogodišnjoj saradnici BNP-a Sabini Trnki, dramaturg predstave je Hasan Džafić, saradnica na scenskom pokretu je Sanja Burić, dok je izbor muzike radila rediteljica predstave Slađana Kilibarda” – rekao je direktor BNP-a Zenica, Hazim Begagić.

““Gospođa ministarka” je djelo koje se  po svojoj formi i tematici može smjestiti u bilo koji društveni i vremenski okvir, i više je nego aktuelna ovdje i sada. Ova komedija, s pravom se može reći, smjelo govori o utjecaju politike na društvo, stalnoj smjeni vlasti i pojedincima koji zloupotrebljavaju politički položaj za isključivo lične interese. U našoj postavci “Gospođe ministarke” zadržani su izvorni prostor u kome se radnja odvija kao i jezik kojim je djelo napisano, ali je sama radnja smještena u savremeni kontekst. Kako je ovo djelo po svim svojim parametrima univerzalno i aktuelno, bez obzira na vrijeme kad je napisano – aposlutno se može smjestiti u društveni i politički kontekst BiH i govori upravo i o nama samim iz čega je i proizašla nužnost postavke ovog komediografskog klasika na našoj sceni” – kazao je direktor Begagić.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal