Poveži se putem

Kultura

Foto: U Žepču upriličena manifestacija “Večer bosanske tradicije”

Objavljeno

-

U povodu obilježavanja 01. Marta, Dana nezavisnosti BiH, već drugu godinu zaredom, BZK „Preporod“ Žepče upriličila je manifestaciju pod nazivom „Večer bosanske tradicije“, odnosno takmičenje u pravljenju najboljih bosanskih slastica – halvi i hurmašica.

U Gradskoj kavani nije bilo dovoljno sjedećih mjesta za naše sugrađane koji su uživali u noći protkanoj kulturno-zabavnim sadržajima, dok je stručni žiri imao težak zadatak da od 10 prijavljenih halvi i 14 hurmašica, proglasi one najbolje.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti općine Žepče, predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života, kao i mnogobrojni sugrađani svih generacija.

Sve slastice su morale biti dostavljene pod šifrom, tako da je, ipak, o pobjednicima presudilo ono najbitnije, a to su okus i tekstura ovih starih bosanskih poslastica. Stručni žiri sačinjavali su Nedžad Odić profesor kulinarstva, Rasema Čaušević direktorica preduzeća „Frigošped“ i Sadika Tutnjić predsjednica KUD „Ilhamija“ Željezno Polje.

Za ugodnu atmosferu pobrinuli su se vokalni solista Ašir Mehmedović, KUD „Ilhamija“ Željezno Polje, učenici Osnovne škole Žepče i samostalni umjetnik Semin Smajlović. Po prvi put su se predstavile i članice novoformiranog udruženja „Bijela ruža“ čije rukotvorine su se mogle vidjeti na samoj manifestaciji.

Advertisement

Organizator je osigurao i nagrade za tri prvoplasirane halve, odnosno hurmašice. Za treće mjesto dodijeljeni su poklon paketi, drugo mjesto 50,00 KM, a za osvojeno prvo mjesto 150,00 KM.

Nakon kušanja i vijećanja, stručni žiri je dodijelio nagrade za sljedeće:

U kategoriji najbolje halve:
3. mjesto pripalo je Dijani Mekić – Kovačević iz Zenice
2. mjesto Satka Moranjkić Žepče
1. mjesto osvojila je Dženana Tutnjić

U kategoriji najbolje hurmašice:
3. mjesto Izeta Ćosić iz Zavidovića
2. mjesto Satka Moranjkić Žepče
1. mjesto Ferida Malićbegović Žepče

Pobjednice u obje kategorije nisu krile svoje oduševljenje i otkrile da tajna dobre halve i hurmašice leži prvenstveno u strpljenju pri pravljenju, dosta ljubavi i osjećaja. Kako su istakle, obje su svoje recepte vrijedno sačuvale od svojih majki i trudit će se da iste prenesu na mlađe naraštaje.

Predsjednik BZK „Preporod“ Žepče, Rusmir Agić, zahvalio se svim učesnicama na odzivu, kao i svim prisutnim u Gradskoj kavani, te izrazio nadu da će se ova manifestacija nastaviti i u narednim godinama i da će postati tradicionalna,  a ujedno i najslađi način da se građanima Bosne i Hercegovine uputi čestitka u povodu Dana nezavisnosti BiH.

Pokrovitelj manifestacije „Večer bosanske tradicije“ je Općina Žepče, medijski pokrovitelji Radio Žepče i portal Žepče.ba.

Advertisement

Ulogu voditeljice programa bez permca je odradila Alma Agić.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal