Poveži se putem

Kultura

Foto: U Žepču upriličena prva samostalna izložba primijenjene umjetnosti autorice Kristine Ćavar

Objavljeno

-

U sklopu manifestacije “Žepačko ljeto 2016.” u utorak 08.06.2016. godine u galeriji Ljerke Njerš u Žepču upriličena je prva samostalna izložba primijenjene umjetnosti autorice Kristine Ćavar. Baveći se više od tri godine fuzijom stakla, rezultat je bila izložba radova iz primijenjene umjetnosti u rodnom gradu Žepču. Izložba je obuhvaćala 33 eksponata rađenih tehnikom topljenja stakla tzv. fuzijom.

Staklena fuzija znači u potpunosti stvaranje novog stakla spajanjem različitih komada koji, u dodiru s toplinom postaju toliko tekući da se sjedinjuju i nepovratno stapaju u jednu cjelinu. Toplotnom obradom u pećima za fuziju stakla dobiva se obrađeno staklo raznih primjena. Od ideje do nastanka gotovog predmeta potrebno je sve unaprijed pripremiti. Prije svega osmišljava se oblik, te se tada izrezuju komadi stakla koji se zatim očiste. Pomoću UV lampe provjerava se “prava” strana stakla da bi ga se pravilno položilo u peć. Zatim slijedi oslikavanje i dekoriranje staklom u prahu, pigmentima, staklenim listićima, granulama, štapićima, staklom u boji.
Za dobivanje raznih oblika potrebno je staklo staviti u kalupe. Kod odabira stakla mora se provjeriti njegova kompatibilnost tj. koeficijent rastezanja i stezanja. Staklenom fuzijom moguće je napraviti predmet jedino ako se koriste stakla jednakih koeficijenata, odnosno kompatibilna zbog stvaranja napetosti unutar staklene mase koje dovode do pucanja.
U peći raznim fazama zagrijavanja (na temperature od 800°C – 850°C) i postepenim hlađenjem dolazimo do preoblikovanih predmeta. Staklo je osobit materijal sa nebrojenim mogućnostima.

Ovo je ujedno i prva samostalna izložba iz primijenjene umjetnosti koju je Ćavar predstavila u sklopu “Žepačkog ljeta 2016.”.

-“U predhodnim projektima bitno je spomenuti da sam bila koordinatorica na Likovnoj Eko-koloniji 2016. u organizaciji EKO ZH, nevladinoj udruzi za zaštitu kulturnopovijesnog naslijeđa Zapadnohercegovačke županije, a u sponzorstvu Američke ambasade u Sarajevu. Projekt je obuhvaćao 55 studenata sa osam likovnih institucija iz BiH, Hrvatske i Srbije. Završnica projekta će biti svečano otvorenje izložbe slika u Franjevačkoj galeriji u listopadu 2016.
Nadolazeći događaj bitan za kulturu Žepča je organiziranje prve Likovne kolonije pod nazivom “Ismet Čahtarević”, u kojoj imam ulogu umjetničkog koordinatora. Kolonija će se održati od 24.-26. lipnja 2016. na Matinskom visu u Lovačkom domu. Tema će biti pejsaži a krajnji cilj kolonije je organiziranje izložbe radova nastalih na koloniji.

Svakako budućnost vidim prožetu svojim umjetničkim stvaralaštvom. Istraživanje novih materijala i kreiranje je sastavni dio mog života. Nadam se da ću ostvariti još mnogo zapaženih izložbi te da ću i dalje nastojati doprinositi stvaranju kulturne scene u Žepču.” – istakla je za portal Zepce.Ba autorica izložbe Kristina Čavar.

Advertisement

BIOGRAFIJA:
Kristina Ćavar rođena je 1. ožujka 1985. u Doboju, Bosna i Hercegovina. Na Akademiji likovnih umjetnosti, na Širokom Brijegu diplomirala je 2008. u klasi prof. Ante Kajinića, slikarski odjel. Poslijediplomski studij Ars sacra, na istoimenoj Akademiji završila je 2010. kod istog profesora. Članica je Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH, i Društva likovnih stvaralaca Šabac, Srbija. Djelo joj je dio Stalnog postava Franjevačke galerije i muzeja Široki Brijeg. Također djelo joj je dio IMAGO MUNDI, kolekcije Luciana Benettona. Imala je deset samostalnih i preko 40 skupnih izložbi. Živi i radi u Širokom Brijegu.

Od javnih djela autorica je vitraja sv. Josip Radnik s Djetetom, crkva na Takalama, Novi Šeher, zatim ilustracija knjiga: “Slabo prikovani Krist na križu”, fra Šimuna Šite Ćorića, “Za tvoj osmijeh, dijete”, Ružice Zeljko, “U suzvučju postojanja” fra Vendelina Karačića te poštanskih markica HP d.o.o. Mostar, “Božić 2011. i Nova godina”, EUROPA 2015., “Drvene igračke; ćurlik i drveni konjić”, te “Drijen u mitologiji”, 2016.

Nagrade:
2016. – 2. nagrade za najljepšu poštansku markicu HP d.o.o. Mostar 2015.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal