Poveži se putem

Žepče

Foto: U Žepču uspješno realizovane aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

Objavljeno

-

U ponedjeljak, 14.10.2016. godine, u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, u Žepču su uspješno organizovane edukacije i akcije besplatnog mjerenja šećera za sve građane naše općine.

Kako su nam rekli iz Udruženja “Plavi krug” ove godine, u odnosu na prošlu, na akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi odziv građana je bio malo slabiji.

-“Imali smo oko 70 mjerenja, dok je prošle godine bilo preko 200. Pretežno su to bili ljudi starije populacije koji su na tabletama ili inzulinu i spadaju u tip 2 dijabetesa, koji se vodi kao starački i dosta se razlikuje od tipa 1, koji se može dobiti u najranijoj životnoj dobi, te se od samog početka, od otkrivanja, osoba stavlja doživotno na inzulin.
Bilo je i onih koji su došli mjerit sećer radi preventive i kontrole. Na svu sreću, ove godine nismo zabilježili nijedan novi slučaj dijabetesa.” – rekla je za naš portal aktivistica Udruženja Plavi krug iz Žepča, Anita Markanović.

Pored akcije Udruženja “Plavi krug”, u Žepču je organizovana još jedna akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi i edukacije građana o ovoj opakoj bolesti.

Naime, u Biljnoj apoteci “Herbina”, oko 60-ak građana Žepča, uz stručno savjetovanje magistrice farmacije Jasmine Zahirović, besplatno je uradilo test mjerenja šećera u krvi. Svi oboljeli od dijabetesa u ovoj apoteci su dobili na poklon aparat za mjerenje šećera u krvi “Wellon Calla”, kao i po 10 besplatnih trakica, koje baš i nisu uvijek dostupne svim pacijentima.

Advertisement

Sve u svemu, možemo zaključiti da su u Žepču aktivnosti obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa i ove godine bile uspješne.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal