Poveži se putem

Žepče

Foto: Učenici iz Istanbula posjetili vršnjake u Žepču i Željeznom Polju

Objavljeno

-

Nakon što su u desetom mjesecu prošle godine 32 učenika OŠ “Abdulvehab Ilhamija” iz Željeznog Polja koji su u protekloj školskoj godini završili 7. i 8. razred odličnim uspjehom (sve petice), ili su bili najbolji u ostalim školskim aktivnostima i na takmičenjima, zajedno sa svojim nastavnicima putovali u prijateljsku posjetu svojim vršnjacima u Tursku, Istanbul, opština Fatih, njihove kolege, njih 38, iz Istanbula, posjetili su opštinu Žepče.

Radi se o projektu Federalnog ministarstva obrazovanja “Bratimljenje škola iz Istanbula sa školama u BiH u kojima se izučava turski jezik”, a pokrovitelj četverodnevnog boravka u BiH bila je Opština Žepče.

Na čelu turske delegacije bio je direktor pobratimljene škole “Orucgazi Ortaokulu” iz Istanbula, gospodin Rasim Kurtyemez, a domaćin tokom boravka u BiH i opštini Žepče bio je Suvad Hadžić, direktor OŠ “Abdulvehab Ilhamija” Željezno Polje.

Gosti iz Turske su nakon druženja sa vršnjacima i posjete škole u u Željeznom Polju nastavili obilazak Žepča posjetom Ferhat-pašinoj džamiji, gdje ih je dočekao glavni imam MIZ-e Žepče, Izet ef. Efendić i spomen sobi šehidima Žepča u Gornjoj Mahali, te nastavili neoficijelno druženje obilaskom Žepča.

U toku boravka u Žepču, direktori Suvad Hadžić i Rasim Kurtyemez, posjetili su glavnog pokrovitelja ovog putovanja, Opštinu Žepče, gdje su ih u ime načelnika dočekali i iskazali dobrodošlicu predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović i pomoćnik načelnika pri Službi za opću upravu i društvene djelatnosti, Ilija Barešić.

Pored Žepča, gosti iz Turske su posjetili i Sarajevo, Mostar, Konjic, Zenicu, Maglaj, Tešanj i Srebrenicu.

Advertisement

Nadamo se da će ova pozitivna praksa biti nastavljena i ubuduće, te da će ovakva i slična druženja biti češća u narednom peridu, a da će ovi primjeri upoznavanja i približavanja svih različitosti biti osnov za izgradnju boljeg i zdravijeg društva.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal