Poveži se putem

Žepče

Foto: Završena 2. faza rekonstrukcije i izgradnje “Spomen česme” i platoa u MZ Preko

Objavljeno

-

Mjesna zajednica Preko je 09.03.2014.godine, uputila molbu prema Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, u smislu finansijske pomoći za realizaciju projekta Rekonstrukcija i uređenje postojeće Spomen česme Šehidima, koja se nalazi u MZ Preko. Ova česma, nalazi se na samom izvoru mineralne vode, nadaleko poznate kao „Prečki kiseljak“, u podnožju brda Orlovik.

MZ Preko je povratničko naselje na teritoriji općine Žepče, u koju se do sada vratilo već 90% prijeratnog stanovništva. Većina porodičnih kuća je obnovljena i život u Preku se nastavio, sa oko 300 domaćinstava, no njegovi mještani nisu zaboravili one koji su svoj život dali za slobodu i za domovinu, a prvenstveno za svoj grad Žepče.

Spomenik je podignut pored samog izvora mineralne vode u znak sjećanja hrabrim borcima koji su dali ono najvrijednije za odbranu svoje zemlje – svoje živote. On predstavlja simbol stradanja bošnjačkog stanovništva, a s druge strane to je i simbol života i neprestane borbe za opstanak bošnjačkog naroda na prostoru ove općine.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, posredovanjem savjetnika ministra Nurđehana Šahinovića iz Žepča, imalo je sluha za ovaj projekat, te je već 02.06.2014. pozitivno odgovorilo na molbu i odobrilo iznos od 24.000 KM.

Kako ističe predsjednik MZ Preko, Helmedin Kulašin, realizacija ovog projekta rekonstrukcije “Spomen česme”, trebala je odavno početi, čime bi ovaj vrijedni spomenik dobio sasvim novo ruho.

Advertisement

Međutim, svi smo svjedoci katastrofalnih poplava koje su zadesile našu općinu, kao i samu MZ Preko u maju i avgustu ove godine. Prilikom poplave procijenjena šteta na “Spomen česmi”, platou ispred i prilaznom putu je preko 26.000KM.

Naravno, do realizacije projekta nije ni došlo u predviđenim rokovima.

U razgovoru za naš portal predsjednik MZ Preko Helmedin Kulašin je istakao da je pored dosad urađenog posla na saniranju privatnih objekata i imanja u ovoj mjesnoj zajednici, završena 2. faza obnove i rekonstrukcije, kao i dijelom izgradnja “Spomen česme” iz navedenog projekta.

Napomenuo je i to da je dobar dio sredstava namijenjenih izgradnji šadrvana i pratećih objekata “Spomen česme” utrošeno upravo za čišćenje i obnovu štete nanesene na samom spomeniku i pratećim objektima.

Tako je do ovog momenta kompletno očišćena i renovirana “Spomen česma”, napravljeni novi potporni zidovi i korito potoka, stvoreni preduslovi za asfaltiranje platoa i puta itd.

Najveći dio utrošenih sredstava je upravo taj u vrijednosti od 24.000KM koja su odobrena po projektu izgradnje i rekonstrukcije od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, ali ne smijemo zaboraviti ni vlasnika firme “ND iženjering”, Nedima Šaćiragića, koji je pored projektne dokumentacije i kao izvođač radova, uveliko pomogao samu izgradnju vlastitim sredstvima.
Jedan dio potpornog zida sa desne strane je svojim sredstvima uradio i mještanin MZ Preko Salko Krpić koji je i sam žrtva poplava.

Pogledajte fotogaleriju sa usporednim fotografijama kako je sve izgledalo i kako sada izgleda.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal