Poveži se putem

Žepče

I u Žepču održan polusatni štrajk Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije

Objavljeno

-

Sindikat doktora medicine i stomatologije ZE-DO kantona, podružnica Žepče, danas, 17.11.2016. godine u vremenu od 10,30 do 11 sati, zbog odgađanja pregovora vezanih uz novi Kolektivni ugovor, održao je polusatni štrajk upozorenja.

Polusatni štrajk upozorenja Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije održan je u svim zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH gdje je sindikat doktora organizovan.

Štrajk je prije podne realizovan i u Kantonalnoj bolnici Zenica, s ciljem, kako ističe dr. Haris Husremović, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK, da se ukaže na sve probleme zdrasvtvenog sektora, uključujući i status ljekara.

-“Očekujemo od nadležnih na federalnom i kantonalnom nivou da nam konačno pojasne u kojem pravcu će se razvijati zdravstveni sektor.  U ovom trenutku nemamo nikakve informacije o reformi zdravstva, koja se uveliko najavljuje u Kantonu Sarajevo” – ukazuje dr. Husremović.

Podsjeća, da je status ljekara odavno obezvrijeđen, ali da ništa manje nije važno ni pitanje šta bi sutrašnjica mogla donijeti za pacijente.

Advertisement

-“Ukoliko reforma uključuje uvođenje plaćanja dijela usluga koje su do sada bile pokrivene kroz doprinose, ostaje dilema kakva će biti reakcija naših pacijenata. Mi smo tek ovih dana dobili potvrdu-rješenje da smo reprezentativni Sindikat u pregovaračkom procesu koji tek treba uslijediti oko granskog kolektivnog ugovora” – najavio je dr. Husremović.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal