Poveži se putem

Kultura

Igra riječi i sjena: Snimljen film o velikanu Nedžadu Ibrišimoviću

Objavljeno

-

Dokumentarni film “Igra riječi i sjena – Nedžad Ibrišimović” o životu i djelu našeg velikog književnika, slikara i vajara, premijerno će biti prikazan danas,  6. marta, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu sa početkom u 18 sati.

Film je nastao u režiji Himze Mihaljevića, a prema scenariju Aleme Kazazić. Produkciju potpisuje Udruženje Baština i Federalna televizija kao koproducent. O Nedžadu, u filmu govore akademik Abdulah Sidran, prof. dr. Sead Šemsović prof. dr. Edin Pobrić, književnik Damir Ovčina, te sinovi Oro Ibrišimović i Zlatan Ahmed Ibrišimović.

– Ja i brat u filmu pričamo o životu našeg oca, odnosno kako je bilo živjeti uz njega. Iznosimo neke male sitne detalje koji su zanimljivi ljudima koji mu nisu mogli biti blizu. Bila je tu i ratna tematika, i fotografija kada je čitao Knjigu Adema Kahrimana, a našle su se i neke starije fotografije, pa sve do novih djela. Ovaj dokumentarac je jedan mali korak ka nečemu veoma značajnom. Sigurno je tu bilo još mnogo onih koji bi mogli govoriti o njemu, ali, trebala bi nam godina da to sve snimimo. Dakle, ovo je mali dio da se predstavi Nedžadov značaj za Bosnu i Hercegovinu, književnost, a onda i za grad Sarajevo – kazao je Oro za naš portal.

Dokumentarcem žele potaknuti mlade da ne odbacuju svoje književnike, svoje blago kojim se mogu ponositi svugdje u svijetu.

– Knjiga nam ne smije služiti samo kao ukras, nego nešto što će nas izdizati od drugih naroda – naglasio je Oro.

Advertisement

TV premijera filma “Igra riječi i sjena – Nedžad Ibrišimović” bit će upriličena 7. marta u 20.30 sati u programu Federalne televizije, a obzirom da su Nedžadove knjige prevedene na nekoliko svjetskih jezika, pa su obišle svijet, postoji želja da dokumentarac doživi istu sudbinu.

(Faktor)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal