Poveži se putem

Žepče

In memoriam: Esad ef. Dedović – 1953.-2015.

Objavljeno

-

Esad ef. Dedović je rođen u Žepču 1953. godine. 1974. godine je završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Kao imam, kratko je radio u džematu Velika MIZ Derventa, a potom i u džematu Koprivna, MIZ Zenica.

Svoj radni vijek sve od 01.10.1976. godine pa do danas proveo je u Medžlisu islamske zajednice Žepče. Za vrijeme rada u MIZ-e Žepče, 15 godina je bio imam i mualim u džematu Donja Golubinja. U to vrijeme obavljao je i posao sekretara MIZ-e Žepče.

Za vrijeme ratnih sukoba u Žepču, zajedno sa svojim džematlijama, bio je zarobljen u žepačkom logoru. Odmah po izlasku iz logora, organizovao je vjerski život u gradu i predvodio svoje džematlije sve do rušenja žepačkih džamija.

Po završetku rata, jednu godinu je radio kao imam u džematu St.Galen u Švicarskoj.

Od 1997. godine pa sve do danas, radio je kao imam, hatib i mualim u centralnoj žepačkoj Ferhat-pašinoj džamiji. U tom periodu vodio je mekteb MIZ-e Žepče i u svakoj generaciji imao oko 120 polaznika.

Uz sve navedeno, Esad ef. Dedović je kreirao i izradio na stotine ahmedija za imame širom Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta, a i ahmedija koju nosi vrhovni poglavar Rijaseta IZ u BiH, reis-ul-ulema, njegova je kreacija.

Advertisement

Esad ef. Dedović je dao ogroman doprinos i žrtvu za povratak Bošnjaka i vjernika islamske vjeroispovijesti u Žepče, kao i za izgradnju i rekonstrukciju kompletne, ratom porušene, infrastrukture žepačkog medžlisa.

Efendija Esad je bio dobar čovjek i dobar imam i učitelj mnogim žepačkim generacijama sve do danas, 18.11.2015. godine kada je preselio na bolji svijet.

Dženaza i ukop efendije Dedovića bit će obavljeni u petak, 20.11.2015. godine u 14,10 sati, poslije ikindija-namaza, a ukop će se obaviti na mezarju u Šećinom Hanu.

Prijevoz od džamije do mezarja će biti obezbijeđen.

RAHMETULLAHI ALEJHI RAHMETEN VASIAH

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal