Poveži se putem

Žepče

„Izbalansiranom prehranom do zdravlja“ – U organizaciji OO „FATMA“ Žepče obilježen Svjetski dan zdravlja

Objavljeno

-

Još od 1948. godine, 07. April se obilježava kao Svjetski dan zdravlja, Odlukom skupštine Svjetske zdravstvene organizacije. Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije.

Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. april, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.

OO „FATMA“ Žepče ove godine u fokus je stavila prehrambene navike domaćeg stanovništva. Na predavanju koje je upriličeno ovim povodom, govorila je dr.spec. pedijatar, sa doedukacijom za porodičnu medicinu Emina Huseinagić, ujedno i predsjednica OO „FATMA“ Žepče.

Predavanje je održano u sali OV Žepče pred nemalim brojem sugrađanki, kao jedna u nizu aktivnosti koje „FATMA“ organizuje. Dr. Huseinagić akcentirala je posebno prehrambene navike kod adolescenata. Naime, sve češće se susrećemo s problemom anoreksije ili suprotno tome gojaznosti. Istraživanja koja su provedena među ovom populacijom došla su do zastrašujućeg podatka koji kaže da upravo određenim načinom prehrane, nedovoljnim ili prekomjernim unosom hrane, adolescenti na neki svoj način „kažnjavaju roditelje“.

-„Većina nas to već zna, ali uvijek iznova se trebamo podsjećati da je suština zdravog života izbalansirana prehrana, koja uključuje proizvode od žitarica, voće, povrće i nemasno meso. Način života kakav trenutno živimo uz sve veću pojavu konzumiranja „fast food-a“ ili „junk food-a“ dovodi do brojnih zdravstvenih problema, od probavnih do onih ozbiljnijih stanja. Vrlo je važno imati barem 3 obroka dnevno koji se baziraju na zdravim namirnicama, što više smanjiti unos pržene ili pohovane hrane, smanjiti unos nezdravih masnoća i naravno izbjegavati maksimalno „bijelu smrt“, odnosno sol i šećer. Jako je bitno educirati djecu i mlade kako se pravilno hraniti jer u ovo savremeno vrijeme primat preuzima brza hrana koja već od najranije dobi može izazvati ozbiljnije posljedice po zdravlje“, kazala je dr. Huseinagić.

Ovakve aktivnosti OO „FATMA“ Žepče podržala je i JU Dom zdravlja sa stacionarom Žepče, na čelu sa direktoricom Anom Zlovečerom – Jukić, koja je uputila i pismo podrške, u kojem je istakla i značaj preventivnih pregleda koji mogu spasiti život, te uputila otvoreni poziv svim ženama da se odazovu mamografskom pregledu i PAPA testu.

Advertisement

Po završetku predavanja, prisutne su imale mogućnost da izmjere krvni pritisak i nivo šećera u krvi, gdje su svoj doprinos dale učenice Srednje mješovite škole Žepče, medicinskog smjera, a na šaljiv način o zdravlju su, prigodnim skečem, učenici V razreda OŠ Žepče istakli važnost očuvanja zdravlja. Prilikom mjerenja tlaka i šećera u krvi služilo se voće i voda, kao podsticaj zdravoj prehrani.

Podršku u organizaciji predavanja dali su i općinski načelnik Mato Zovko, JU „Gradska ljekarna“ i Apoteke „Tina“ Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal