Poveži se putem

Žepče

Izgradnja Trzanske / Alibegove džamije bi trebala biti završena naredne godine

Objavljeno

-

Alibegova džamija u Trzanskoj mahali u Žepču, poznata i kao Trzanska, jedan je od najstarijih sakralnih objekata i jedini nacionalni spomenik na području ove općine. Džamiju sagrađenu u 17. stoljeća srušili su ekstremni pripadnici HVO-a 19. avgusta 1993. godine. Iste noći minirane su još tri žepčanske džamije.

Kamen temeljac

Prije više od šest godina kamen temeljac za obnovu Alibegove džamije položio je Muhamed Tokalić, koji je bio i prvi donator, no smrt ga je spriječila da dočeka početak radova.

Advertisement

Ovih dana radovi na džamiji privode se kraju. Na munari visokoj 28 metara postavljen je alem, a ostalo je još da se postave ograda i kandilji.

– Kompletan objekat obnovljen je u autentičnom stilu i bit će identičan onome prije rušenja. To je zahtijevalo veliki trud i strpljivost mostarskih neimara iz firme DZG „Građevinar Fajić”. Džamija je građena isključivo od kamena koji je dovožen iz kamenoloma Sokolica i Hreša, koji je po čvrstoći i ljepoti identičan kamenu od kojeg je objekat bio i sagrađen u 17. stoljeću. Nakon elektrifikacije ostaju da se urade još sitni detalji na unutrašnjosti i prozorskim otvorima – kazao nam je Mustafa Čaušević, predsjednik Građevinskog odbora.

Ratne 1993. godine džamija minirana i srušena
Ratne 1993. godine džamija minirana i srušena

Svečano otvorenje

Čaušević dodaje da će na proljeće biti uređeni haremska ograda i mezaristan.

– Za završetak radova, koji traju već dvije godine, od ukupne investicije koja je procijenjena na oko milion maraka, nedostaje oko 220.000 KM. Nadamo se da ćemo naredne godine privesti kraju sve radove. Ipak, brzina odvijanja radova i svečano otvaranje džamije zavisit će najvećim dijelom od priliva novčanih sredstava – zaključuje Čaušević.

Advertisement

Historija džamije

Prema historijskim činjenicama, u 17. stoljeću Alibegovu ili Trzansku džamiju sagradio je Ali-beg u Žepču na mjestu zvanom Trzna. Pouzdano se zna da ju je spalio princ Eugen Savojski 1697. godine. Ona je, inače, bila najljepši spomenik iz doba turske i austrougarske vlasti u BiH. Prema usmenim kazivanjima, ova džamija je temeljito renovirana 1900. godine. Njena sofa bila je natkrivena kosim krovom koji je ostao sve do 1986. godine, kada je njena sofa dobila tri male kupole. U haremu ove džamije 1864. godine ukopan je posljednji vrandučki kapetan Mahmud-beg, inače veliki prijatelj Zmaja od Bosne Husein-kapetana Gradaščevića.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal