Stalno reklamirane tave za cije se dno hrana ne lijepi stetne su po zdravlje, utvrdili su naucnici Univerziteta Exeter. Hemikalije koje se koriste za stvaranje njihove povrsine, otporne na vrelinu i mrlje, dovode do problema sa stitnom zlijezdom. Medjutim, to nije jedini slucaj koji dokazuje da u kuhinji nerijetko imamo prave ubice. Naucnik Michael Hanlon za list Daily Mail govori o brojnim skrivenim opasnostima u kuhinji. Truleks-krpe i spuzve za pranje sudja koje su sedmicama u upotrebi mogu prikupiti na desetine hiljada mirkoorganizama po kvadratnom centimetru. To je vjerovatno najveci izvor gljivica u cijeloj kuci, ukljucujuci i oblast unutar WC skoljke. Izvjestaj Evropske unije iz 2009. sadrzi dio u kojem se kaze da su djeca u kucanstvima izlozena potencijalno opasnim hemikalijama koje utjecu na nivo hormona, a mogu zahvatiti i vitalne dijelove tijela, posebno kod djecaka. Rijec je o hemikalijama u plastici u kojoj je zapakovana hrana. Pazite sta radite s ostacima hrane i ako ste zaledjenu hranu jednom podgrijali, ni slucajno je ne pokusavajte ponovo zalediti. Takvi obroci su odlicna podloga za salmonelu. Opasni tosteri i frizideri Vise hiljada ljudi svake godine pogine od tostera u svom domu. Tek osam do devet njih godisnje usmrte ajkule. Tosteri su potencijalna opasnost jer su elektricni elementi u njima otvoreni i nesrece se najcesce desavaju kad metalnim nozem pokusate izvaditi zaglavljeni komadic tosta. Pretrpavanjem frizidera takodjer rizikujete svoje zdravlje jer zarazena skuhana hrana lako siri mikrobe na, recimo, svjeze meso. Nema dokaza da pravilnom upotrebom mikrovalne pecnice mozemo ugroziti vlastiti zivot, ali je mnogo dokaza koji ukazuju na to da je neka hrana skuhana na ovaj nacin bolja od one skuhane na konvencionalni. Ipak, i dalje pazite sa prosipanjem hrane u mikrovalki i nikad u nju ne stavljajte zatvorene zdjelice jer bi mogle eksplodirati, a budite oprezni i sa metalom. Vaznost roka trajanja Kad nam se hrana u frizideru pokvari, toga smo obicno svjesni prema njenoj boji ili mirisu. Medjutim, kad se pokvari nesto iz zamrzivaca, to je mnogo manje vidljivo. Nerijetko meso ostavljamo i po nekoliko mjeseci u zamrzivacu, ne brinuci sta ce se za to vrijeme sa njim desiti, a neke namirnice nam zapravo mogu uzrokovati katastrofu. Zato prije stavljanja u zamrzivac uvijek pogledajte koji je krajnji rok cuvanja namirnica koje kupite. Pesticidi na vocu ili povrcu su jos jedna stvar o kojoj treba voditi racuna. Za svaki slucaj, uvijek dobro operite voce i povrce koje donesete kuci. Pazite gdje ostavljate deterdzente u kuhinji jer su oni veoma opasni posebno za djecu. Sklonite ih sa mjesta koja djeca mogu dohvatiti, a stare boce bacite i nikad ih ne stavljajte blizu hrane. Opsjednuti reklamama, cesto imamo osjecaj da nam bakterije vire iz svakog coska. Stoga kupujemo razne antibakterijske proizvode, ne znajuci koliko oni mogu biti stetni. Hemijski spoj triklosan, za koji se tvrdi da ubija 99 posto bakterija, uzrokuje probleme sa hormonima, a osim toga, onih jedan posto bakterija koje ostanu u samo nekoliko sati moze se razmnoziti i napraviti isti problem. Sve u svemu, zakljucak naucnika Michaela Hanlona je da treba cistiti i odrzavati higijenu u kuhinji, ali niposto ne pretjerivati. Sa-X