Poveži se putem

Žepče

Video: Mato Zovko dobio priznanje Evropskog pokreta u BiH “Načelnik vizionar decenije”

Objavljeno

-

U organizaciji Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je danas obilježen 9. maj, Dan Evrope, javlja Anadolu Agency (AA). Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, u obraćanju prisutnima na svečanosti, kazao je kako je ovaj događaj “danas mala Evropa u cjelini”, te se zahvalio svima koji su došli da uveličaju ovaj događaj.

U obraćanju u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, njegov politički savjetnik Haris Bašić izrazio je zadovoljstvo da se Dan Evrope obilježava i u Bosni i Hercegovini bez obzira na zastoje koji trenutno postoje u zemlji.

“Nadamo se da će ti zastoji uskoro prestati da postoje na našem evropskom putu. Svi znamo da je BiH evropska zemlja i nadam se da ćemo uskoro to i pokazati”, poručio je Bašić.

Advertisement

Visoki predstavnik EU u BiH Valentin Inzko istakao je kako se politički pejzaž u BiH promijenio od posljednjeg obilježavanja Dana Evrope. On je dodao kako civilno društvo podiže svoj glas koji će se zasigurno čuti zajedno sa Evropskim pokretom u BiH.

“Proces evropskih integracija BiH je u posljednjih 12 mjeseci naišao na političke prepreke. Međunarodni lideri su sa političkim liderima u BiH nastojali ukloniti te prepreke, ali do dogovora nije došlo. Ali, uvjeren sam da smo, dugoročno gledano, na pragu promjene koja može gurnuti u stranu prepreke koje onemogućavaju napredak. BiH treba evropeizirati, ali budući da BiH ima puno lijepih tradicija i divnih običaja, mislim da i Evropsku uniju treba malo pobosančiti”, poručio je Inzko.

Povodom obilježavanja Dana Evrope, Evropski pokret u BiH uručio je priznanja Evropskog pokreta u BiH za Bosnu i Hercegovinu te za region.

Priznanje “Načelnik vizionar decenije od 2004 do 2014. godine” na nivou BiH dobio je žepački načelnik Mato Zovko, dok je Načelnik Zenice Huso Smajlović nagrađen priznanjem “Načelnik decenije” u BiH.

Advertisement

https://youtube.com/watch?v=gpTlTFwikDw

Predsjednici Republike Slovenije Borut Pahor i Republike Turske Abdullah Gul dobitnici su Ordena Evropskog pokreta u BiH. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić dobitnici su priznanja Ključ mira i stabilnosti regiona.

Priznanje Ključ srca građana BiH dobila je evropska parlamentarka Tanja Fajon, dok su Diplomatsku medalju Evropskog pokreta u BiH ponijeli ambasadori Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, Češke Republike Tomas Szunyog i Francuske Roland Gilles.

Priznanje Najbolji medijski regionalni servis 2014 dodijeljeno je novinaskoj agenciji Anadolu Agency, a nagradu je primio direktor Regionalnog ureda Anadolu Agency za Balkan Omer Cetres. Internacionalni Univerzitet Sarajevo proglašen je Evropskim univerzitetom 2014. godine.

Advertisement

Brojni predstavnici političkog života u BiH, poput načelnice Opštine Visoko Amre Babić, predsjednika HDZ 1990 Martina Raguža, načelnika Opštine Ilidža Senaida Memića, načelnika Opštine Ugljevik Vasilija Perića, načelnika Opštine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića te predstavnici medija FACE TV, Novinska agencija SRNA, Ness Radio, kao i predstavnici javnog i kulturnog života u BiH ponijeli su priznanja za Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanju Dana Evrope u organizaciji Evropskog pokreta u BiH, održanom na Ilidži, prisustvovali su brojni predstavnici izvršne vlasti u BiH, javnog i kulturnog života u BiH te predstavnici diplomatskog kora.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal