Poveži se putem

Sponzorirani članci

Mato Zovko: Priopćenje za javnost

Objavljeno

-

Imam potrebu upoznati javnost vezano za raspuštanje Županijskog odbora HDZ BiH ZDŽ.


ŽOHDZ BiH je raspušten zato što nije poštivao Odluke Predsjedništva HDZ BiH, a prvenstveno nije poštivao Naputak o provedbi unutarstranačkih izbora. U Naputku je točno regulirano kako se provode stranački izbori od Temeljnih ogranaka, Općinskih organizacija i Županijske organizacije.
Tako su za broj izaslanika u Županijskoj skupštini dva kriterija. Prvi kriterij je broj glasova koji je Općinska ili gradska organizacija ostvarila za Županijsku skupštinu na općim izborima 2022.godine. Drugi kriterij je broj članova HDZ po općinskim odnosno gradskim organizacijama. Po ovom kriteriju se vrlo lako izračuna koliko koja općinska ili gradska organizacija daje izaslanika za Županijsku skupštinu.
Dakle, na Općim izborima 2022 godine HDZ BiH u ZDŽ ostvarila je rezultat od 10.418 glasova od čega Žepče je dalo 5830 glasova što po ovom izračunu, od ukupnog broja izaslanika 101, Žepče daje 56 izaslanika, Usora 1604 glasa – 15 izaslanika, Zenica 1028 glasova – 10 izaslanika, Vareš 583 glasa – 6 izaslanika, Kakanj 479 glasova – 5 izaslanika, Maglaj 358 glasova – 3 izaslanika, Zavidovići 273 glasa – 3 izaslanika i Tešanj 263 glasa – 3 izaslanika.
Drugi kriterij- Ukupan broj članova HDZ BiH ZDŽ je 3757, od čega Žepče broji 2201 člana, Maglaj 307 članova, Zavidovići 35 članova, Zenica 491 članova, Kakanj 419 članova, Vareš 97 članova, Usora 136 članova i Tešanj 71 član.
Županijska skupština bira Županijski odbor po istim kriterijima.
Međutim, raniji ŽO nije poštivao Naputak i kriterije Predsjedništva HDZ BiH, nego je Odluku o biranju izaslanika za Županijsku skupštinu donio po svojim izmišljenim kriterijima, čime su drastično oštetili prije svega OO HDZ Žepče, jer su mu dodijelili minimalan broj izaslanika.
Kao član Predsjedništva i član Županijskog odbora HDZ BiH tražio sam od Županijskog odbora da to ne čine, međutim niti jedan moj argument nije usvojen, jednostavno sam ignoriran. Čak i dogovor sa Predsjednikom HDZ BiH nije ispoštovan.
Teško je ikome normalnom shvatiti da su za tu nestatutarnu Odluku najviše bili članovi ŽO iz Žepča. Neprihvatljivo je da HDZ-ovci iz Žepča ne dopuštaju i ne daju ono što Žepču pripada. Zato je Predsjedništvo HDZ BiH raspustilo ŽO i poništilo sve Odluke koje su donesene i imenovalo mene za Povjerenika, čija je zadaća bila provesti unutarstranačke izbore u ŽO HDZ ZDŽ, što sam i učinio.
Na Županijsku izbornu skupštinu koja je održana 14.07. ove godine uglavnom nisu došli članovi raspuštanog ŽO i izaslanici Vareša i Tešnja. Izaslanici iz Kaknja nisu mogli biti na Skupštini jer nisu proveli unutarstranačke izbore. Na Izbornoj skupštini su bili izaslanici iz Žepča, Usore, Zenice, Zavidovića i Maglaja što je činilo više od 2/3 izaslanika.
„Kukavice“ nisu imale hrabrosti doći na Skupštinu, jer nisu mogli provesti svoje „izmišljene“ nestatutarne odluke, po kojima su mislili ponovo izigrati cijeli HDZ BiH i ponovno upravljati ŽO HDZ ZDŽ.
Svi koji su napustili HDZ BiH nisu iznijeli prave i istinite razloge, nego se služe lažima i prikazuju se javnosti kao nekakve žrtve. Kažu HDZ napušta 14 ili 20 visokopozicioniranih članova, ne znam po čemu visokopozicionirani, ali što je to u odnosu na 2000 članova OO HDZ Žepče ili 3750 članova u Županiji.
Svako osipanje – izlazak iz stranke nije dobro i žao mi je zbog toga. Ali ako pojedinci ne poštuju Statut i Odluke Predsjedništva onda je bolje da izađu, suha grana će otpasti, stablo treba sačuvati.
Ne znam zašto svoje osobne probleme pokušavaju prebaciti unutar HDZ te ih dovode u vezu sa Općinskim načelnikom Žepča, ponovno služeći se lažima i neistinama bez ikakvih činjenica i konkretnih primjedbi. Kako se kaže „Nije važno što se govori, važno je tko govori“
O spominjanju i prozivanju „Vječitog načelnika“ od bivših HDZ-ovaca, samo mogu reći: Odluku o izboru Općinskog načelnika uvijek su donosili glasači.

Žepče ; 03.listopada 2023.godine

Član Predsjedništva HDZ BiH
MATO ZOVKO

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal