Poveži se putem

Religija

MIZ Žepče: Večeras podjela stipendija u iznosu od oko 36.000 KM

Objavljeno

-

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepče večeras će nakon jacija-namaza dodijeliti stipendije učenicima i studentima u vrijednosti od oko 36.000 KM.

Stipendije se dodjeljuju iz Fonda za stipendiranje učenika i studenata koji pri ovom medžlisu djeluje od 1999. godine. Iako se radi o jednom od manjih medžlisa Islamske zajednice, do sada je podijeljeno oko pola miliona KM.

– Fond se puni putem sergija koje organiziramo svakog drugog petka u mjesecu. To je osnovni izvor, ali imamo i druge vakife i donatore, privrednike, one koji izdavaju značajne iznose za ove potrebe – kazao je za Agenciju MINA glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić.

Stipendije se u skladu sa Pravilnikom za stipendiranje učenika i studenata.

– Svake godine bude raspisan konkurs na koji se prijavljuju studenti i đaci s područja našeg medžlisa. Uslov je da budu vrlo dobri ili odlični učenici, odnosno dobri studenti. Do sada smo uspijevali ispuniti želju svima koji su aplicirali – objasnio je efendija Gračić.

Od 2014. godine MIZ Žepče dodjeljuje i posebnu stipendiju dvostrukog iznosa, pod nazivom “Abdulvehab Ilhamija”, za studente sa najboljim prosjekom ocjena.

Advertisement

– Ukoliko imamo studenta književnosti, onda preferiramo da to bude izbor. Ove godine dobitnik ove posebne stipendije je student Pravnog fakulteta – kazao je on.

Stipendije koje se dodjeljuju iz ovog fonda izraz su opredjeljenja Islamske zajednice da podrži one na putu znanja, te da time doprinosi društvu u cjelini, ocijenio je muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević.

– Najvažniji resurs svake ustanove, svake zajednice, jesu ljudi. Ljudski potencijal je svojevrsna vrsta kapitala, kapital koji može nadomjestiti sve drugo, a ne kapital koji se ne može nadomjestiti ničim drugim. Najvažniji sadržaj ljudskog potencijala jeste znanje. Znanjem povećavamo vrijednost određene osobe, stoga je naša misija i odgovornost, da povećamo, afirmiramo znanje – kazao je muftija Dizdarević.

Naglasio je da Islamska zajednica na različitim nivoima podržava obrazovanje.

– To nije naša primarna misija, ali svakako, znajući i uvažavajući vrijednost znanja, to činimo na različitim nivoima. Jedan od prepoznatljivih medžlisa po afirmaciji znanja i učenosti jeste svakako MIZ Žepče – kazao je muftija Dizdarević.

Do sada je više stotina učenika i studenata obradovano stipendijama Medžlisa Islamske zajednice Žepče.

MINA

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal