Poveži se putem

Žepče

Nabavljena savremena geodetska oprema za općinu Žepče

Objavljeno

-

Razvojna agencija Žepče, u okviru prekograničnog projekta „safEarth“, nabavila je profesionalnu geodetsku opremu za prikupljanje podataka, snimanje klizišta i nepristupačnih terena koja je predana na korištenje Službi za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Žepče.

Radi se o savremenoj geodetskoj opremi GPS uređaju, total stanici i dronu, koja će umnogome olakšati rad na terenu prilikom izvođenja katastarskih izmjera. O mogućnostima korištenja nabavljene opreme govorilo se na Okruglom stolu koji je upriličen tom priilikom za općinske službenike koji će koristiti nabavljenu opremu u okviru svoga rada, kao i druge zainteresirane za ovu tematiku.

Direktor kompanije „Gauss“ d.o.o. Tuzla Mirza Ponjavić i predstavnik kompanije „Geokom“ d.o.o. iz Sarajeva Mladen Stupar održali su kratka predavanja o načinima i svrsi korištenja nabavljene opreme, kao i o rezultatima koji se dobivaju njenim korištenjem.

Prema riječima Ponjavića, nabavljena oprema je jedna od najsavremenijih koja se koristi u svijetu već nekoliko godina, dok u BiH nije ustaljena praksa i predstavlja zaokružen ciklus potreba za ovom vrstom opreme.

Razmijenjena su iskustva iz oblasti geodetskih mjerenja, primjene geodetske opreme, te mogućnostima poboljšanja uvjeta rada Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Žepče.

Također, održana je i praktična edukacija za općinske službenike iz oblasti primjene opreme u geodetskim mjerenjima. Okrugli stol je bio prilika da se geodetska oprema nabavljena kroz projekat prezentira, te izvrši konfiguracija i podešavanje prema potrebama resorne službe. Inače, geodetsku opremu isporučila je kompanija Gauss d.o.o Tuzla. Vrijednost opreme je 63.725,00 KM.

Advertisement

Projekt „safEarth“ – „Upravljanje rizikom korištenja zemljišta izradom karata podložnosti na klizanje“, implementira RAŽ na području općine Žepče. Projekat se provodi u okviru programa INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupan proračun je 974.695,50 EUR, od čega EU finansira 85%, 15% sufinansiraju partneri. Glavni cilj projekta je, u saradnji sa partnerima, raditi zajedno na rješavanju pitanja klizišta u regiji.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal