Poveži se putem

Žepče

Načelnik Zovko održao sastanak s predstavnicima SDC-a i Fondacije Mozaik

Objavljeno

-

Dana 30.11.2023. godine u  Uredu Općinskog načelnika, održan je sastanak s predstavnicima Švicarske razvojne agencije i predstavnicima Fondacije Mozaik, vezano uz Program rada Omladinske banke.

Sastanak je održao općinski načelnik Mato Zovko. Ispred Vlade Švicarske posjetu su nazočili direktor Švicarske razvojne agencije (SDC) Siroco Messerli, šefica odjela za Istočnu Europu iz SDC-a u Bernu, Katharin Nydegger i Almir Tanović, viši programski koordinator u SDC. Ispred Fondacije Mozaik su nazočili izvršna direktorica Vesna Bajšanski Agić, direktor Startup studija Dženan Šarić i Armela Ramić, zamjenica direktora programa Omladinske banke. Sastanku su nazočili i Dijana Martinović, koordinatorica Omladinske banke Žepče ispred Općine Žepče, te članice Odbora Omladinske banke Žepče Irma Omerčić i Lamija Alajbegović.

Općinski načelnik se zahvalio na dolasku, te gostima predstavio stanje u Žepču i osvrnuo se na bližu povijest Žepča, od 1995. godine, kada je izabran za Načelnika… „U to vrijeme nitko ni s kim nije govorio, sve je porušeno, a moralo se razmišljati o daljnjem životu i razvoju civilnog društva. Javne institucije su se morale spojiti, a kako su bile spajane, tako sam proživljavao različite prijetnje. Bilo je mnogo problema sa retrogradnim snagama, ali sve je to razgovorima i dogovorima prevaziđeno. Riješili smo brojne sfere života, od naziva ulica, pa do statuta Općine. Sve smo intergrirali razgovorima i pregovorima. Osim političkih problema, uporedo smo radili na razvijanju Općine, mislili smo na gospodarstvo. Tako smo prvu poslovnu zonu Xp Centar otvorili još 1997. godine. Do danas smo od izrazito nerazvijene općine, postali srednje razvijena općina, koja skrbi o svim sferama društveno-političkog života i provodi brojne domaće i međunarodne projekte, pa tako i projekte mladih, osobito putem Omladinske banke“ kazao je Načelnik.

Šefica odjela za Istočnu Europu SDC-a u Bernu, Katharin Nydegger se zahvalila na prijemu i navela kako joj je osobito drago što je u svom prvom posjetu Bosni i Hercegovini, posjetila upravo Žepče. „Danas sam čula dirljivu i impresivnu priču o napretku Žepča! Sve što je urađeno je uistinu vizinarski i mislim da nam općenito, u cijelom svijetu, nedostaje više upravo takvih vizionara…“ poručila je Nydegger.

Sudionici sastanka su u nastavku posjete razgovarali o mladima u Bosni i Hercegovini i Žepču, pred kojima su brojni izazovi, od pravne nesigurnosti do socio-ekonomskih uvjeta, zbog kojih se nerijetko odlučuju na odlazak u zemlje EU. Razgovaralo se i o načinu potpore mladima u privatnom sektoru kroz dodjelu sredstava pri otvaranju obrta, dodjelu građevinskih zemljišta po povoljnjim cijena i slično. Postojanje Omladinske banke Žepče preko koje mladi provode svoje društveno-korisne projekte manjih vrijednosti su istaknuli kao osobito važno i vrijedno pohvale.

Općina Žepče

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal