Poveži se putem

Kultura

Najavljujemo: Izložba sakralne umjetnosti žepačkih religija

Objavljeno

-

OMS (Odbor za međureligijsku saradnju) Žepče na čelu sa predsjedavajućim Izetom ef. Efendićem Vas poziva na IZLOŽBU i predstavljanje pravoslavne, katoličke, jevrejske i islamske umjetnosti. Postavku izložbe organizuje OMS Žepče koje djeluje pri Međureligijskom vijeću Bosne i Hercegovine.

Izložba će se održati 16. ožujak/mart 2016. godine u „Gradskoj kavani“ Doma kulture Žepče s početkom u 17 sati. Ova vrsta događaja jedinstvena je za naše područje kojoj je za cilj razbijanje predrasuda u svrhu pomirenja i suživota među pripadnicima tri različite konfesije.

Detalje sakralne umjetnosti predstavit će ispred katoličke crkve župnik vlč. Predrag Stojčević, ispred srpske pravoslavne crkve otac Zoran Živković, ispred jevrejske zajednice gosp. Igor Kožemjakin, predmolitelj sarajevske sinagoge, dok će islamsku umjetnost predstaviti Izet ef. Efendić i gost prof. dr. kaligrafije Ćazim Hadžimejlić.

Revijalni dio programa otvorit će Emptianae, ženska vokalna skupina. Tehničku podršku događaju omogućio je JU Dom kulture Žepče i SMŠ (Srednja mješovita škola) Žepče.

Nakon izložbe i predstavljanja sakralne umjetnosti četiri religije, prisutni će imati priliku družiti se na domjenku u „Gradskoj kavani“ Doma kulture Žepče. Organizator ovog događaja je OMS Žepče u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH (Organization for Security and Cooperation in Europe Bosnia & Herzegovina), a pod visokim pokroviteljstvom  CRS-a (Catholic Relief Service) i MRV-a (Međureligijsko vijeće).

Advertisement

Medijski pokrovitelji događaja su: Radio postaja Žepče, portal Zepče.Ba i Radio Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal