Poveži se putem

Žepče

Nezadovoljni Željeznopoljci samoinicijativno započeli gradnju kuća u Rasadniku Žepče

Objavljeno

-

Nakon što su iscrpili sve legalne inicijative da dođu do državne zemlje za gradnju u poplavama uništenih kuća oko 30 porodica iz Željeznog Polja samoinicijativno je danas ušlo u posjed kantonalnog Rasadnika u Žepču i započela iskolčavanje parcela za početak gradnje stambenih objekata.

Stanovnici Željeznog Polja mahom iz sela Šahmana, Čola i Brižđa u ovom slučaju dvoumili su se između dvije lokacije koje su u vlasništvu države, Žepačkog polja i Rasadnika u naselju Šećin Han. Odlučili su se za Rasadnik, kako kažu, prije svega zbog bolje pristupne infrastrukture.

Prema riječima neformalnog predstavnika grupe građana iz Željeznog Polja Sadudina Tutnjića, nakon što Općina Žepče nije uvažila zahtjeve stanovnika koji su ostali bez svojih domova u majskim poplavama, samoinicijativno su odlučili da uzmu stvari u svoje ruke i da se pobrinu, umjesto institucija, da njihova djeca do zime dobiju krov nad glavom.

Sadudin Tutnjić

-Čekali smo donošnje federalnog Zakona o dodjeli državnog zemljišta, pa donešenje pravilnika i kada smo nakon dvije sjednice Općinskog vijeća vidjeli da lokalne vlasti ne žele primjeniti donešeni zakon, odlučili smo da sami pokrenemo aktivnosti oko gradnje kuća na državnoj zemlji, kaže Tutnjić i dodaje da su prije nekoliko dana ponovo bezuspješno tražili od lokanih vlasti razgovor na ovu temu.

Među onima koji su odlučili iskolčiti kuću u Rasadniku Žepče je i Sead Čizmić iz sela Šahmani kojem je klizište odnijelo sve ono što je mukotrpeno gradio godinama. Kaže kako je zajedno sa svojim komšijama dva i pol mjeseca strpljivo čekao da se država i lokalna vlast pokrenu u zbrinjavanju ove populacije.

Advertisement

-Strpljenju je je jednostavno došao kraj. Ide zima i mi smo samovoljno odlučili da dođemo na državnu zemlju i započenemo gradnju. Lokalne vlasti vade se na to da su nam osigurali placeve u Donjoj Golubinji. Nas beskućnika je preko stotinu, a ponudili su nam samo dvadeset placeva i to na vrlo lošoj lokaciji za gradnju. Donijeli su odluku o sufinansiranju kupovine zemljišta i neki su to iskoristili, a šta ću ja i ove moje komšije koje nemaju novca ni za osnovne životne potrebe, a kamoli kupovinu placa, sa ogorčenjem kaže Čizmić.

Stanovnici Željeznog Polja koji su iskolčili parcele očekuju od donatora i nevladinih organizacija pomoć u građevinskom materijalu kako bi do zime podigli kuće. Svjesni su, kako kažu, da od institucija neće dobiti ništa, ali spremni su podnijeti žrtvu i teških uslova života kako bi istrajali na onome što im Zakonon pripada.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal