Poveži se putem

Žepče

Obilježavanje Vaskršnjih praznika u Žepču

Objavljeno

-

Dan prije Vaskrsa prikupljali su drva jer se zima razvukla. Najveći hrišćanski praznik provode u krugu porodice i ne predstavlja im problem da vjerske praznike obilježavaju duplo jer Bojan i Brankica su u popularno rečeno “srpsko-hrvatskom” braku bez politike.

Pravoslavni vjernici koji žive na području opštine Žepče, i ove godine, u krugu svojih porodica proslavljaju Vaskrs, praznik koji se iz teološke perspektive smatra najvećim hrišćanskim blagdanom. Većina njih je sačekala da školjka jaja „padne“ na cijenu od 5,30 KM, koliko je ove godine iznosila, a običaj je da se za ovaj vjerski praznik jaja farbaju, pripremi obilniji ručak i pozovu prijatelji i rodbina na druženje.

– Ovo je posebna radost za djecu. Supruga je pripremila dovoljno kolača pa će za trpezom biti bogat meni – objašnjava Bojan Đuričić (34) iz Želeće koji je zaposlen u Javnom preduzeću „Komunalno“ Žepče.

Kaže da ovaj, kao i ostale vjerske praznike, obilježava svake godine i da je zadovoljan zbog činjenice što ima redovnu platu od koje prehranjuje troje djece: Lanu (9), Teu (7) i trogodišnju Anu.

U braku je sa suprugom Brankicom Đuričić (30), koja je po nacionalnosti Hrvatica, rodom iz obližnjeg sela Ljubna, i ne smeta im da dva puta godišnje proslavljaju vjerske praznike.

Advertisement

– Sve duplo proslavljamo, pa zbog toga motamo cigare jer malo novaca preostane – kazuje Bojan.

Trošak im je bila izgradnja prizemne kuće u koju su uselili prošle godine nakon mnogo godina podstanarskih peripetija i problema koje su imali.

– Dan uoči Vaskrsa išli smo u šumu i prikupljali drva jer se ove godine zima razvukla – kaže Bojan.

Oko 120 jaja su ofarbali i kažu da je to postala navika. Nedavno nevrijeme odnijelo im je dobar dio krova na kući, zbog čega su bili izloženi dodatnom trošku, ali smatraju da su srećna porodica u kojoj odrastaju tri djevojčice.

– Djeca se možda više raduju Novoj godini zbog paketića koje tada dobijaju, a meni je potpuno svejedno da li jaja šarala u Ljubnoj ili u Želeći – u šali govori Brankica Đuričić.

Željeli bi da dozidaju još jedan sprat kuće i da urede okućnicu. Kažu da poštuju svoja religijska uvjerenja i da im razlike u nacionalnoj pripadnosti ne predstavljaju problem.

– Na našem starom TV-u uglavnom su muzičke emisije, politiku ne pratimo. Živimo svoj život koji bi mogao biti još bolji – zaključuje Bojan Đuričić iz Želeće kod Žepča.

Advertisement

(C.U./Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal