Poveži se putem

ZDK

Koridor Vc: Objavljen poziv za izgradnju poddionica Medakovo – Ozimice vrijedan 160 miliona eura

Objavljeno

-

JP Autoceste FBiH  objavile su poziv za Izvođenje radova na izgradnji autoputa na Koridoru Vc, dionica Medakovo – Poprikuše, poddionica Medakovo – Ozimice, saznaje Akta.ba.

Vrijednost ovog projekta je 160 miliona eura.

Rok za dostavljanje ponuda je 09. august/kolovoz 2022. godine.

Na poddionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest (15) podvožnjaka i jedan tunel dužine 2200 metara.

Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseca.

Poddionica Medakovo – Ozimice finansirat će se iz sredstava osiguranih putem Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 79 miliona eura eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Advertisement

“Slijede godine gradnje velikih projekata i velikih ulaganja u završetak autoceste na Koridora Vc. U tom cilju nova Uprava značajno je ubrzala sve procese. Uskoro ćemo raspisati i posljednji tender na sjevernom dijelu zemlje čime će cijeli taj dio biti u određenoj fazi gradnje. Radi se o poddionici Ozimice – Poprikuše za koju ćemo izabrati izvođača do kraja godine. Procjene su da bi radovi trebali trajati tri godine, tako da ćemo sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja završiti do kraja 2025.“, kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Dionice autoputa na Koridoru Vc između Medakova i Ozimica duga je 21,3 km.

Radovi na ovoj dionici obuhvataju jednu petlju, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukat, dva nadvožnjaka, petnaest podvožnjaka i jedan tunel dužine 2.200 m.

Podsjećamo, dionici autoputa Poprikuše – Medakovo duga je 36 km, a podijeljena na dvije poddionice Ozimice – Poprikuše i Medakovo – Ozimice, za koju je Evropska investicijska banka (EIB) odobrila 340 miliona eura kredita.

Izgradnjom dionice Poprikuše – Medakovo (kod Tešnja) bit će završena gradnja ceste od Zenice do granične linije sa Republikom Srpskom gdje će se spojiti A1 sa Autoputem 9. januar čime će BiH imati autoput od Tarčina do sjeverne granice naše države.

Akta.ba

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal