Poveži se putem

Žepče

Od Nove godine novi način kontrole parkiranja

Objavljeno

-

Javno poduzeće „Komunalno“ d.o.o. Žepče između ostalog vrši i poslove naplate parkiranja, održavanja parking površina i parking aparata.

Obzirom da su u posljednje vrijeme, unatoč povećanom broju vozila na parkinzima, značajno smanjeni prihodi od naplate parkinga, ovo poduzeće je poduzelo mjere sa ciljem poboljšanja naplate parkiranja.

Jedna od značajnijih mjera je promjena načina sankcioniranja vozača koji izbjegavaju plaćanje parkiranja. Naime, dosadašnja praksa, sukladno Odluci Općinskog Vijeća Žepče, je bila da se kotači vozila bez istaknute važeće parking karte blokiraju. Obzirom da ova mjera nije dosljedno i redovito provođena, to je dovelo do izbjegavanja plaćanja parkiranja od velikog dijela vozača, te do značajnog smanjenja prihoda od naplate parkiranja.

Zbog toga je poduzeće provelo aktivnosti na ishođenju odobrenja za izdavanje prekršajnih naloga od Ministarstva Pravde FBiH, kao i Odobrenje za pristup evidenciji registra novčanih kazni i prekršajne evidencije od strane Agencije za Identifikacijske dokumente IDEA. Također, Općinsko Vijeće Žepče je svojom odlukom br. 01-19-147/22 od 27.10.2022. god. predvidjelo kao mogućnost sankcioniranja i izdavanje prekršajnog naloga.

Od 01.01.2023. god. kreće se sa novim načinom sankcioniranja vozača koji na parkirano vozilo, iza vjetrobranskog stakla, ne istaknu važeću parking kartu. Vozilo će biti fotografirano i urađen zapisnik sa podacima. Fotografija i podaci će biti isti dan dostavljeni pravnoj službi poduzeća koja će nakon provjere u policiji identificirati vlasnika vozila  i izdati prekršajni nalog. Pravila za izdavanje prekršajnog naloga i plaćanje kazne su ista kao i kod prekršajnih naloga koje izdaje policija  ( provjera tko je upravljao vozilom, mogućnost plaćanja 50% kazne u roku od 8 dana, plaćanje dodatnih troškova postupka, mogućnost sudskog odlučivanja i dr.).  Neplaćene kazne po prekršajnim nalozima će biti evidentirane u centralnoj bazi prekršajnih naloga i mogu biti ograničavajući faktor kod registracije vozila i sl.

Za vozila stranih registracija i dalje će se primjenjivati postupak blokiranja kotača vozila.

Advertisement

Molimo sve korisnike gradskih parkirališta da imaju u vidu naprijed iznesene informacije, da odmah po parkiranju vozila kupe parking kartu i postave je unutar vozila na vidno mjesto iza vjetrobranskog stakla, te da vode računa o vremenu važenja iste.

Također upozoravamo da će biti izdavani prekršajni nalozi za vozila koja budu parkirana na način da zatvaraju izlaz ili ulaz drugim vozilima na parkingu ili za parkirana vozila koja ne spadaju u kategoriju osobnih vozila (kamioni, kombi vozila, autobusi, prikolice, radni strojevi i sl.).

JP Komunalno Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal