Poveži se putem

Žepče

Održan okrugli sto na temu „Prevencija kockarske ovisnosti kod djece i adolescenata“

Objavljeno

-

Projektni tim Centra za mentalno zdravlje, koji djeluje pod okriljem JU Dom zdravlja sa stacionarom Žepče, danas je održao Okrugli sto na temu „Prevencija kockarske ovisnosti kod djece i adolescenata“.

Projekat „Preventivni program kockarske ovisnosti s naglaskom jačanja protektivnih faktora u školskom okruženju“ realizovan je u centralnoj Osnovnoj školi u Žepču sa učenicima sedmih i osmih razreda, u periodu od februara do oktobra tekuće godine. Projektni tim prezentovao je danas prisutnima rezultate ankete i aktivnosti koje su rađene na uzorku od 226 učenika pomenute škole. Iako je ukupan broj učenika adolescentske dobi ( VII i VIII razreda) 287, roditeljsku suglasnost za sudjelovanje u projektu dobilo je ukupno njih 226. U radionice Projekta, također, su bili uključeni i razrednici.

Preventivno promotivno istraživački program sastojao se od četiri komponente i to:

    Komponente za učenike (interaktivne tematske radionice za učenike sedmih i osmih razreda)
    Komponente za roditelje i nastavnike (edukativno predavanje)
    Znanstveno-istraživačka komponenta i
    Komponente za javnost.

Projektni tim sačinjavali su:  Alma Mulić specijalista neuropsihijatar, Mirjana Pervan socijalna radnica, Tomislav Knežević psiholog

Sagledavši rezultate nakon realizacije Projekta, došlo se do podatka o spolnoj zastupljenosti adolescenata u radionicama, te je tako, na uzorku od 226 učenika 49,1% muških i 50,9 % ženskih učenika.

Advertisement

Kada su u pitanju kockarske navike, kod učenika sedmih razreda, 71% učenika se izjasnilo da se nikada nije okušalo u kockanju, dok se njih čak 29% kockalo barem jednom u životu. Situacija nije mnogo drugačija ni kod učenika osmih razreda gdje se njih 72% izjasnilo da se nikada nije okušalo u kockanju, dok je procent onih koji su barem jednom u životu okušali neki vid igara na sreću 28%.

Također, kroz navedeni Projekat, dokazano je da u kockarskim navikama prednjače muški ispitanici.

Današnjem Okruglom stolu odazvali su se djelatnici obrazovnih, zdravstvenih, zakonodavnih, vjerskih i drugih institucija sa područja općine Žepče, kao i predstavnici medija.

D.S.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal