Poveži se putem

Žepče

Video: Općina Žepče dobila priznanje Beacon plus za zaštitu životne sredine

Objavljeno

-

U Brčkom je danas, 27.03.2014. godine tradicionalno održana završna ceremonija 8. kruga dodjele Beacon plus priznanja za najbolje prakse lokalne samouprave u BiH. U ovom ciklusu, odnosno svojevrsnom takmičenju lokalnih samouprava, priznanja su dodjeljena u četiri oblasti.

Najvažniji cilj Beacon plus projekta kao svojevrsnog takmičenja lokalnih samouprava, jeste promovisanje standarda njihovog rada kroz međuopćinsko učenje, saradnju i razmjenu najboljih iskustava i praksi, što za rezultat ima poboljšanje kvaliteta života stanovnika tih lokalnih zajednica. Kvalifikvana općina za Beacon plus status morala je pokazati da je postigla najbolju praksu, i to na osnovu predviđenih kriterija za svaku od tema, kao i volju i spremnost za razmjenu svojih najboljih praksi sa drugim općinama

Gradu Bijeljini i Općini Srebrenik, dodjeljena su priznanja u oblasti Civilna zaštita- funkcionisanje jedinica lokalne samouprave u vanrednim situacijama, dok su u oblasti Stvaranje povoljnog ambijenta u jedinicama lokalne samouprave radi privlačenja investicija, priznanja dobili općine Teslić, Tešanj i Kotor-Varoš.

Općine Nevesinje i Stari Grad dobile su priznanje u oblasti Saradnja skupština općina sa građanima u procesu donošenja odluka, dok je općina Žepče priznanje dobila u oblasti Zaštita životne sredine u funkciji održivog razvoja općina/grada.

Ovogodišnuu aplikaciju za ovu nagradu pripremila je Razvojna agencija Žepče koja je ujedno implementator planiranih aktivnosti na promociji primjera dobre prakse u općini Žepče. Dodjeli priznanja Beacon plus u Brčkom je prisutvovao žepački načelnik Mato Zovko koji je u ime Općine Žepče primio ovo priznanje.

Advertisement

U proteklih sedam godina, u programu Beacon plus učestvovalo je preko 66% općina u BiH i do sada je dodijeljeno 47 Beacon priznanja. Program je službeno započet još 2005. godine, a od 2009. godine finansiran je od Ministarstva lokalne uprave i samouprave Republike Srpske i Ministarstva pravde Federacije BiH, dok ga provode Savez općina i gradova RS i Savez općina i gradova Federacije BiH. Vlada Brčko distrikta BiH snosi sve troškove organizacije ceremonijalnog dijela Beacon plus projekta.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal