Poveži se putem

Žepče

Općina Žepče iskazala spremnost da se uključi u projekt E – uprave / E – dozvole u oblasti građenja

Objavljeno

-

Američka vlada putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je projekt koji će omogućiti izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u Federaciji BiH. Sistem je razvijen u okviru petogodišnjeg USAID projekta “E-uprava” koji ima za cilj povećanje transparentnog i efikasnog procesa pružanja javnih usluga putem digitalizacije BiH.USAID je u suradnji s općinom Tešanj i općinom Centar Sarajevo predstavio projekt izdavanja elektronskih građevinskih dozvola kao i sve koristi koje će dobiti kako građani, tako i institucije koje takve dozvole izdaju.

Ovim projektom će se transformirati kompliciran proces dobivanja dozvola za gradnju koji zahtijeva jako puno vremena i za građane koji traže te dozvole i za institucije koje te dozvole izdaju, u jedan puno jednostavniji revolucionarni proces koji će, što je najvažnije, biti transparentan.Međutim, da bi sve ovo postalo stvarnost, potrebno je da i zakonodavci urade svoj dio posla. Konkretno radi se o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju Federacije BiH.

Općina Žepče također je prepoznata i izdvojena kao pilot općinu u  Projektu E – uprave / E – dozvole u oblasti građenja i iskazala je spremnost da se uključi u ovaj Projekt.

Digitalizacija zauzima značajno mjesto u povećanju transparentnosti i efikasnosti u radu općinskih službi, a pogotovo unaprjeđenje / razvoj informacijskih sistema vezanih za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal