Poveži se putem

Žepče

Općina Žepče zadržala status općine s povoljnim poslovnim okruženjem

Objavljeno

-

Općina Žepče uspješno je završila proces recertifikacije za BFC certifikat koji je uručen općinskom načelniku Mati Zovko na Regionalnoj konferenciji Core Days 2022: Partnerstvo za konkurentniju regiju koja se od 16. do 18. oktobra održavala u Dubrovniku.

– Dodijeljeno priznanje potvrdilo je da aktivnosti koje se provode od strane Općine Žepče zajedno sa privatnim sektorom u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja imaju rezultate koji su prepoznati od međunarodnih evaluatora i da se u tom pravcu treba nastaviti i dalje, saopštili su iz Općine Žepče.

Općina Žepče je 2015. godine, među pet općina u Federaciji BiH, postala nositeljica certifikata BFC. Nakon toga je pristupila programu recertifikacije, te je uspješno ispunila zadane kriterije s ostvarenih preko 93% ispunjenosti kriterija što je dokaz kontinuirane aktivnosti i napretka lokalne samouprave. Tehnički koordinator BFC certifikacije za općinu Žepče je Razvojna agencija Žepče koju je u Dubrovniku predstavljala direktorica Branka Janko.

U Dubrovniku je pored Općine Žepče prestižni certifikat primilo 30 jedinica lokalne samouprave iz cijele regije Hrvatska, Crna Gora, Srbija, i BiH. U Federaciji BiH je sedam gradova i općina dobilo regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju i to Zenica, Bihać, Gradačac, Jablanica, Posušje, Žepče i Živinice.

Certifikat dodjeljuje Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje jugoistočne Europe koja okuplja više od 20 partnerskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a pridružile su se ove godine Albanija i Kosovo i njihovih 16 lokalnih samouprava koje će ući u proces certifikacije.

Program certifikacije predstavlja jedinstvenu inicijativu u regiji Jugoistočne Europe koja utječe na kreiranje brže i učinkovitije administracije , koja treba otkloniti prepreke za ubrzani gospodarski razvoj, omogućiti bolje rezultate u privlačenju domaćih i stranih investicija i uvođenje novih tehnologija, kreiranje novih radnih mjesta i opću modernizaciju društva.

Advertisement

Općina Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal