Poveži se putem

Žepče

Općinski načelnik Mato Zovko potpisao sporazum s Fondacijom Mozaik

Objavljeno

-

Na svečanosti u hotelu Hills u Sarajevu koja je upriličena u okviru Konferencije „Kreirajmo dobru ekonomiju“ potpisani su novi memorandumi o saradnji s 28 općina u Bosni i Hercegovini koje će u naredne dvije godine biti partneri Fondaciji Mozaik.

Među općinama koje nastavljaju suradnju je i općina Žepče koja je u proteklih šest godina kroz program Omladinske banke realizirala 70 projekata ukupne vrijednosti cca 280.000 KM.

Potpisnici Memoranduma o saradnji za naredne dvije godine su općinski načelnik Mato Zovko i direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić. Zahvaljujući se općini Žepče na ostvarenim rezultatima u području aktivizma mladih u lokalnoj zajednici, Puljić je zaželio da se trend porasta investicija iz općine Žepče dogodi i u oblasti društvenog biznisa koji je još uvijek nedovoljno shvaćen na bosanskohercegovačkim prostorima, ali itekako prisutan u drugim zemljama Evrope i ostatka svijeta.

Općinski načelnik Zovko je zahvalio direktoru Puljiću na dolasku u Žepče prije šest godina i nastojanjima da kroz projekte i grantove Omladinske banke djeluje na mlade i probudi u njima aktivnije uključivanje u aktivnosti od značaja za cijelu lokalnu zajednicu.

„Uz vašu pomoć formirali smo Tim mladih koji su nakon provedene obuka bili osposobljeni da kroz drugačiji pristup u radu Omladinske banke Žepče pomažu svojim vršnjacima u kreiranju i realizaciji poslovnih ideja.  I dalje ćemo nastaviti sarađivati sa Fondacijom Mozaik i biti podrška mladim ljudima na putu koji vodi ka dobrom poduzetniku.“, kazao je Zovko.

U narednih 10 godina Mozaik planira podržati 500 mladih ljudi koji će voditi uspješne društvene biznise i biti uzor budućim generacijama. Prošle godine u M-zonu društvenog poduzetništva prijavilo se 4.737 mladića i djevojaka, među kojima su tri biznisa uspješno registrirana kao društvo ograničene odgovornosti i kojima će u narednom periodu stručnu pomoć pružati konzultanti. Svima koji budu imali potencijal za širenje bit će osiguran pristup dodatnim investicijama.

Advertisement

U periodu od šest godina Omladinska banka pokazala se kao inovativan model razvoja s mogućnošću brze intervencije. Njegova provedba je započela 2008. godine i uz podršku donatora uključeno je bilo 18.500 volontera i utrošeno 1.457 volonterski sati i podržano 165 omladinskih projekata.

U 2016. godini dvadeset i šest općina je u svojim proračunima osigurala više od 200.000 KM i spremne su u partnerstvu sa Mozaikom omladini ponuditi šansu u programu pod nazivom M-zona.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal