Poveži se putem

Žepče

“Plavi krug” Žepče uspješno organizovao akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi

Objavljeno

-

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu, organizovao je niz manifestacija i promotivnih aktivnosti. Tako je danas u Žepču Udruženje građana “Plavi krug”, u sklopu ovih aktivnosti, u prostorijama Gradske kavane u Domu kulture Žepče organizovalo akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi.

Prema riječima članice i aktivistice ovog udruženja Anite Markanović, do ovog momenta, šećer je izmjerilo preko 50 naših sugrađana, pretežno starija populacija.

Kako su nam rekli, najveći problemi sa kojima su susreću bolesni od dijabetesa su prvenstveno trakice koje su potrebne za redovno mjerenje šećera, a u posljednje vrijeme se sve češće susreću sa diskriminacijom u društvu, a posebno kada je u pitanju zapošljavanje.

Također, Udruženje “Plavi krug” još uvijek nema svoje vlastite prostorije u Žepču, te je samim tim onemogućen svaki direktni kontakt sa svojim članovima, kao i mogućnost organizovanja bilo kakvih predavanja, edukacija i sl.

Ovom prilikom aktivisti “Plavog kruga” mole sve nadležne u našoj općini da pokušaju iznaći rješenje za njihove probeme, a posebno problem nemanja vlastitih prostorija za rad Udruženja.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal