Poveži se putem

Kultura

Poklon Općine Žepče: U petak koncert BalkanEros-a”… gdje sve je muzika”

Objavljeno

-

U petak, 21. Novembra 2014. godine, u okviru manifestacije „Dani šejha Abdulvehab Ilhamije Žepčaka“, a povodom Dana državnosti BiH, bit će upriličen zanimljiv i nesvakidašnji program. Riječ je o koncertu grupe BalkanEros, koja već četiri godine BH javnosti prezentira svoj osebujni i po mnogo čemu drugačiji muzički stil, kako kroz obrade tradicionalne muzike balkanskog regiona, tako i kroz svoj autorski rad.

Osim u BiH, dosad su imali priliku nastupati u Italiji, Austriji i Hrvatskoj, a njihovi koncerti uvijek su praćeni izvanrednim reakcijama publike, na koju ovaj bend redovno uspijeva prenijeti mnogo pozitivne energije i ljubavi.

„Čast nam je da smo dio manifestacije posvećene velikanu kakav je Ilhamija, pogotovo što se radi o čovjeku čiji su svjetonazori, inspirisani sufijskom tradicijom, bili neopterećeni nacionalnim, religijskim ili bilo kakvim drugim suženim okvirima. Upravo takav pogled na svijet nastojimo i mi njegovati u svom bendu, svirajući s podjednakim žarom muziku cijelog svijeta, s naročitim akcentom na muziku svih naroda i narodnosti BiH i cijelog Balkana. Zbog toga, usuđujem se reći, osjećamo veliku duhovnu bliskost sa šejh Ilhamijom, koji je eto i svoj život položio u odbranu ljudskosti i duhovne čistoće“, rekao nam je lider benda Haris Abdagić.

Na koncertu BalkanErosa možete očekivati mnogo lijepih melodija – od sevdaha, preko romskih i sefardskih narodnih pjesama, do autorskih pjesama ovog benda, uglavnom inspirisanih našom tradicionalnom muzikom.

Koncert će biti održan u kino Sali Doma kulture Žepče, s početkom u 19,30. Od srca vam preporučujemo da to ne propustite.

Još da citiramo jedan podnatpis o BalkanErosima, koji možda i ponajbolje ilustruje o kakvom je bendu riječ:
„Bend BalkanEros iz Zenice, koji kombinira zvuke tradicionalne muzike, sa nečim što bi se moglo ocijeniti kao alternativni rock, jedno je od najvećih osvježenja posljednjih godina na bh. muzičkoj sceni“

Advertisement

Kao poklon građanima Žepča, a u povodu 25. Novembra Dana državnosti BiH, Općina Žepče je osigurala beplatan ulaz.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal