Poveži se putem

Žepče

Posao u Žepču će dobiti više od 500 osoba

Objavljeno

-

Privreda općine Žepče doživjela je havariju u proteklome ratu. Nekada ugledna preduzeća okosnica razvoja, tekstilna industrija Mahnjača i drvoprerađivačka kompanija Krivaja (Galanterija) doživjela su sudbinu svih ostalih neuspješno privatizovanih preduzeća zbog čega je nekoliko hiljada izbezumljenih i očajnih radnika ostalo bez kruha.

Kako Žepče nikada nije bilo miljenik države, općinske su se vlasti okrenule privatnome preduzetništvu pa su na području općine osnovali čak pet poslovnih zona. Jedina od njih poslovna zona Polje ostala je u cjelosti općinsko vlasništvo. I upravo u toj poslovnoj zoni događa se pravi poslovni procvat. Njemačka kompanija “Car Trim” odlučila se na nova ulaganja na području Žepča i proširiti svoje pogone na toj lokaciji. Inače, poduzetni Nijemci, koji proizvode autopresvlake, već imaju pogon u prostoru Mahnjače koji je dosta skučen i ne nudi proširivanje kapaciteta. Do kraja januara preduzeće “Car Trim” u Žepču započet će raditi u novoizgrađenom preduzeću u industrijskoj zoni Polje.

Potpisan ugovor

“Car Trim” posluje u sastavu njemačkog preduzeća koje u svjetskoj proizvodnji kožnih i tekstilnih enterijera za automobile i avione te u proizvodnji metalnih sigurnosnih dijelova za autoindustriju zauzima vodeće mjesto. Preduzeće je 2007. godine počelo proizvodnju u Žepču, a trenutno zapošljava skoro 250 radnika s proizvodnjom organiziranom u unajmljenim pogonima nekadašnjeg žepačkog tekstilnog preduzeća Mahnjača i hali kompanije “Zovko” u naselju Brankovići. Prema riječima direktora “Car Trima” Andreja Kajića, u toku je tehnički prijem novoizgrađenih hala, nakon čega će uslijediti preseljenje dijela proizvodnih pogona, opreme, radnika i uprave preduzeća. “U dvogodišnju izgradnju preduzeća koje se prostire na skoro 6400 kvadrata, zajedno s novom opremom i savremenim strojevima, investirano je skoro 10 miliona maraka”, rekao je Kajić.

Prema njegovim riječima, s njemačkim proizvođačem automobila Volkswagen potpisan je početkom godine novi sedmogodišnji ugovor.

Advertisement

“S ovim ugovorom već u aprilu omogućit ćemo zapošljavanje novih 60 radnika. Nakon što instaliramo novu opremu, početkom iduće godine planiramo proširivanje proizvodnje i zapošljavanje dodatnih 500 osoba”, kazao je Kajić.

Presvlake za Audi Q7

U “Car Trimu” trenutno se rade presvlake za Audi Q7 te kožna galanterija za Golf GTI 6 i zaštitna za vrata novog Golfa 7. Već sada jedna trećina presvlaka za Audi Q7 izlazi iz proizvodnih pogona ove firme u Žepču. U tom malom srednjobosanskom gradiću puštanje u rad novoizgrađenih pogona i zapošljavanje tako velikoga broja radnika primljeno je s neskrivenim oduševljenjem. Vjeruje se da će to biti snažan vjetar u leđa i ohrabrenje za druge potencijalne investiture, što ulijeva nadu stotinama mladih i obrazovanih ljudi da će svoju budućnost moći graditi u rodnom kraju odakle godinama odlaze u strane zemlje. Njemačka ambasadorica u BiH Ulrike Maria Knotz je u ponedjeljak za Žepčake uistinu bila draga gošća. Obišla je kompaniju “Car Trim” kao i Katolički školski centar “Don Bosco” . Njemačka je Vlada do sada u nekoliko navrata pomagala žepačkoj općini. Žepčaci upiru prstom u Sarajevo i poručuju kako bi red bio da i država pomogne ovoj općini u kojoj Hrvati i Bošnjaci uspješno grade međuljudske odnose. Zato im teško padaju zloćudne podvale poput one da je drvoprerađivačka kompanija “Budo-export”, koja također zapošljava nekoliko stotina radnika, dobila poticaj od Ministarstva obrta zbog toga što je vlasnik Drago Budimir navodno u rodbinskim vezama s predsjednikom Federacije Živkom Budimirom. To nema veze s istinom, a zapravo je jedina istina da se država ponaša maćehinski prema općini Žepče za razliku od nekih koji dobivaju višemilionske državne poticaje, a da pri tome oporavka i rezultata nema.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal