Poveži se putem

Žepče

Potpisan Sporazum s JP Autoceste FBiH o izvođenju projekata radi izgradnje prijateljskog okruženja na području općine Žepče

Objavljeno

-

U petak, 10.03.2023. godine, Općinu Žepče je posjetio direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder. Ovom prilikom potpisan je Sporazum o prijateljskom okruženju na području općine Žepče, vezano uz izgradnju autoceste na dionici Poprikuše-Nemila.

Sporazum su potpisali općinski načelnik Mato Zovko za Općinu Žepče, direktor Elmedin Voloder za Autoceste i treća strana potpisnica Sporazuma je tvrtka Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S., koja izvodi radove na izgradnji autoceste kroz Žepče.

Ispred projektantske tvrtke za izgradnju autoceste sastanku je nazočio Marin Nikolić, a ispred Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje, pomoćnica općinskog načelnika Brigita Lovrić.

Cilj Sporazuma je stvaranje prijateljskog okruženja između izvođača radova, JP Autocesta FBiH i građana općine Žepče radi izgradnje autoceste na koridoru Vc, dionica Poprikuše-Nemila.

Sporazumne strane su usuglasile stvaranje pozitivne atmosfere u lokalnoj zajednici koju okružuje područje na kojem se izvode radovi na izgradnji autoceste na koridoru Vc, što podrazumijeva izgradnju i rekonstrukciju lokalne komunalne infrastrukture, koja će biti ugrožena tijekom izvođenja radova.

Prema potpisanom Sporazumu, projekti s ciljem stvaranja prijateljskog okruženja, koji je dužan izvesti Izvođač radova za lokalnu zajednicu su:

Advertisement
 1. Izgradnja dječjeg igrališta u Novom Naselju na dijelu javne površine između naselja i rijeke Bosna
 2. Opremanje postojećeg dječjeg igrališta s košarkaškim koševima
 3. Uređenje vodotoka Ljubičin potok u dijelu pored kampa u Donjoj Golubinji
 4. Izgradnja prometnog priključka u Novom Naselju i izgradnja autobusne stanice
 5. Pomoćni objekt koji se sada koristi za uredske potrebe pri izgradnji autoceste, nakon završetka radova bit će ostavljen na raspolaganje MZ Golubinja.

Prema Sporazumu, projekti koje će u lokalnoj zajednici izvesti JP Autoceste FBiH radi pretrpljenih oštećenja tijekom izvođenja radova su:

Putna infrastruktura:

 1. Nakon svih radova na dionici autoceste, kroz naselje Donja Golubinja bit će postavljen novi asfaltni sloj debljine 4 cm, širine 4,6 m na dužini od 1410 metara
 2. Nakon završetka radova kroz naselje Golubinja bit će asfaltiran makadamski put slojem asfalta debljine 6 cm i širine 3 m u dužini od 100 metara
 3. Asfaltiranje puta za Gornju Golubinju u dužini od 2350 m, prosječne širine asfalta 3m i debljine sloja asfalta od 6 cm, koji je korišten za potrebe gradnje tunela Golubinja
 4. Asfaltiranje puta u naselju Topčić Polje na izlaznom portalu tunela Golubinja prema naselju Kahrimani, debljine sloja 6 cm, širine asfalta 3,6 m i dužine 130 m

Komunalna infrastruktura:

 1. Izgradnja nove kanalizacijske mreže od benzinske crpke Ina na ulazu iz pravca Zenice do Slatinca potoka u dužini od 300 m, na osnovu projekte dokumentacije koju će osigurati općina Žepče
 2. Rekonstrukcija starog vodovoda uz izmještanje postojeće trase vodovoda i postavljanje novih vodovodnih cijevi kraj puta u dužini od 500 m
 3. Povećanje kapaciteta bazena za vodu izradom novog u blizini starog bazena sa zapreminom od 70-100 m3
 4. Proširenje postojeće rasvjete i izgradnja nove rasvjete od novoprojektirane kružne rasrsnice na magistralnom putu M17 prema naselju Željezno Polje i Golubinja u dužini od 1500 m
 5. Uređenje korita lokalnih potoka: Željeznica i Džamšija

Autocesta na koridoru Vc prolazit će kroz općinu Žepče u duljini od oko 25 kilometara. Predviđena je jedna izlazna petlja prema Zenici, jedna izlazna petlja prema Maglaju, a predviđeno je i interregionalno čvorište na kojemu će se koridor Vc spajati s budućom cestom Tuzla – Žepče.

Autocesta je ušla na područje općine Žepče na dionici Nemila – Poprikuše, gdje se izvode trenutni  radovi. Radovi na ovoj dionici su službeno započeti 2020. godine.

Završen je i  projekt od Ozimice prema Tešnju i izabran je izvođač radova.

Projekt od Poprikuša do Ozimice je također završen, sada je u fazi izbora izvođača radova, a gradnja je planirana u naredne 3 godine.

Tri dionice prolaze preko područja općine Žepče, što će svakako doprinijeti značajnom razvoju obrtničke djelatnosti, odnosno gospodarstvu u cjelini.

Općinski načelnik Mato Zovko se zahvalio direktoru Autocesta na uspješnoj suradnji. „Vjerujem da će naša daljnja suradnja biti jednako uspješna i korektna kao i do sada, budući da će se autocesta na području općine Žepče graditi i u narednih 5 godina. Veselimo se svakom kilometru, pogotovo jer je Žepče na magistralnoj prometnici, željezničkoj pruzi, a bit će i na budućoj autocesti“, poručio je Općinski načelnik.

Općina Žepče

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal