Poveži se putem

Žepče

Potpisani ugovori za radove na izgradnji sistema navodnjavanja

Objavljeno

-

U petak, 25.10.2019. godine, potpisani su ugovori za radove na izgradnji sistema navodnjavanja i odvodnje u općini Žepče za podprojektno područje Lupoglav faza I i faza II.

Ugovore su potpisali općinski načelnik Mato Zovko i direktor Jedinice za implementaciju projekata iz oblasti  šumarstva i poljoprivrede pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer, sa predstavnicima izvođača radova. Sastanku je kao predstavnik struke prisustvovao federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Radove na izgradnji sistema navodnjavanja u ukupnoj vrijednosti od 2.309.984,37 KM prema potpisanim ugovorima u prvoj fazi će izvoditi konzorcij „Porobić“ d.o.o. Zavidovići i „Rial-Šped“ d.o.o. Doboj Istok. Vrijednost radova prve faze iznosi 1.335.242,91 KM.

Drugu fazu radova će izvoditi konzorcij „TING“ d.o.o. Žepče i „Adžić-asfalt“ d.o.o. Žepče. Vrijednost druge faze radova je 974.742,06 KM.

 „Projekt razvoja navodnjavanja u BiH“ implementira ured PIU Šumarstva i poljoprivrede pri Federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a finansira ga Vlada FBiH preko kreditne linije Svjetske banke.

Projektno područje navodnjavanja i odvodnjavanja u općini Žepče ukupne je površine 312,40 hektara, a obuhvata područja žepačkog polja, bistričkog polja, lupoglavskog polja i Radovlja. Tokom ovog projekta na navedenim lokacijama gradili bi se bazeni i primarna mreža za navodnjavanje.

Advertisement

Gradit će se različiti sistemi navodnjavanja i to navodnjavanje kišenjem za pretežno ratarske i povrtlarske kulture, te navodnjavanje kap po kap za voćarske kulture i vinovu lozu, kao i plasteničku proizvodnju. Projektom je predviđeno da bude ukupno 66 priključaka za navodnjavanje.

Cilj projekta „Razvoj navodnjavanja u BiH“ je stvoriti bolje uvjete za poljoprivrednu proizvodnju u općini Žepče kroz ssisteme navodnjavanja koji omogućavaju postizanje većih prinosa za proizvođače.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal