Poveži se putem

Žepče

Potvrđena presuda: Franji Pravdiću 11 godina zatvora

Objavljeno

-

Nakon obnovljenog suđenja, Pravdić je proglašen krivim da je u osveti za poginulog brata 5. augusta 1993. ubio ratne zarobljenike, braću Edina i Ediba Fejzića. Sudsko vijeće je iskaze svjedoka Optužbe ocijenilo vjerodostojnim i uvjerljivim.

“Svjedoci su izjavili da je počinilac bio mlađa osoba, od dvadesetak godina, da su od drugih vojnika čuli: ‘Eto mu ide brat, sad će ih sve ubiti’ i ‘Ubi ih njegov brat Franjo’, kao i da je okrivljeni izgovorio: ‘Gdje su oni što su mi ubili brata'”, obrazložio je predsjedavajući Sudskog vijeća Nermin Tešnjak.

Vijeće je ocijenilo da je teza Odbrane o zamjeni identiteta neprihvatljiva.

“Odbrana se usmjerila na vrste prepoznavanja i radnje provedene u istrazi, gubeći iz vida da su svjedoci potvrdili prisustvo okrivljenog na mjestu događaja pa su stoga iskazi svjedoka Odbrane, koji su nastojali pružiti alibi za Vijeće nevjerodostojni”, dodao je Tešnjak.

On je naveo da je Pravdić u vrijeme izvršenja djela bio mlad, da je sada porodičan i nije kažnjavan za druga djela, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost prilikom odmjeravanja kazne.

Advertisement

Na ovu presudu je moguće uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH.

Pravdiću je obnovljeno suđenje nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je u decembru 2013. bio osuđen također na 11 godina zatvora pred Kantonalnim sudom u Zenici.

(Klix)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal