Poveži se putem

Žepče

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH posjetili općine Vareš i Žepče

Objavljeno

-

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH posjetili su općine Vareš i Žepče koje su prije nekoliko dana pogođene obilnim padavima i na licu mjesta utvrdili velike materijalne štete, te ocijenili da je stanje zaista alarmantno.

U razgovoru s predstavnicima lokalnih vlasti, istaknuto je kako je Fond za zaštitu okoliša FBiH, u skladu sa svojim mogućnostima i zakonskim procedurama, voljan pomoći i intervenirati u provođenju mjera zaštite i sanacije oštećenih vodovodnih sistema javnog vodosnabdijevanja, sanacije oštećenih kanalizacionih sistema, te čišćenju obalnog pojasa vodotoka od ambalažnog i drugog otpada.

Djelatnici Fonda, uputili su nadležne u općinama na koji način mogu potražiti finansijsku pomoć, te im pojasnili procedure.

U Varešu, gdje je proglašeno stanje elementarne nepogode, između ostalog, teško je stanje u centru grada gdje se izlio Bukov Potok. Također, poplavljeni su mnogi objekti, prekinuta je putna komunikacija usljed pokretanja klizišta koja su u selu Stupni Do dovele u opasnost pet kuća.  

U Općini Žepče stanje je također teško i zahtijeva velika ulaganja. Na dionici puta M17 izlijevanje rijeke Željeznice prouzrokovalo je zatrpavanje i urušavanje puta. Zbog šteta koje su nastale na putnoj infrastrukturi pojedini zaseoci na području MZ Željezno Polje ostali su odsječeni i izolirani od ostalog dijela općine Žepče.

Advertisement

Zaista ogromne štete, djelimično su ublažene angažmanom lokalnog stanovništva i civilne zaštite kako bi se uspostavili osnovni uvjeti za život. Međutim, kako su konstatirali djelatnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH, za sanaciju šteta i uzroka koji dovode do ovakvih nesreća potrebno je uložiti velika materijalna sredstva.

Fond će, u skladu sa Zakonom propisanim uvjetima i procedurama, učiniti sve što je u njegovim ovlastima da pomogne ugroženom stanovništvu i općinama, kao što je i do sada bio slučaj.

(FENA)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal