Poveži se putem

Žepče

Predstavnici Jevrejske zajednice Doboj u posjeti načelniku Zovki

Objavljeno

-

Na sastanku održanom 14.6.2023. godine u uredu Općinskog načelnika, uz općinskog načelnika Matu Zovku, predstavnike Jevrejske zajednice iz Doboja u posjet su primili predsjedavajući OV Žepče Edin Šišić i Imam žepački Džafer ef.Gračić.

Uz predsjednika Jevrejske zajednice Doboj, dr. Danijela Atijasa, sastanku su nazočili generalni sekretar jevrejske zajednice Dario Atijas, Milica Bakić i Robert Heider, profesori na Sveučilištu u SAD-u, Bogdan Dražeta, profesor na Sveučilištu u Beogradu, Mirza Džananović, profesor na Sveučilištu u Zenici i Mario Katica, profesor na Sveučilištu u Zadru.

Povod dolaska je posjet jevrejskom groblju u Žepču, posljednjem svjedoku o boravku Jevreja u našem gradu.

Općinski načelnik je goste upoznao o Žepču, kao i o ratnim stradanjima koja su zadesila ovaj kraj. Istaknuo je kako je osobito ponosan sadašnjim stanjem koje se izgradilo kroz godine. „Nakon svih ratnih stradanja, kada sam došao na mjesto Načelnika, moj zadatak je bio zavesti red u civilni život. I moram vam reći, kada je to ostvareno, puno je ljepše raditi i graditi, zajedno živjeti, nego se unazađivati prepirkama na nacionalnoj osnovi“, naveo je Načelnik.

Gosti su zahvalili na lijepom prijemu, te spremnosti i otvorenosti Općine Žepče za suradnju. Međureligijsko vijeće u kojem Općina Žepče sudjeluje dugi niz godina je bilo spona za održavanje ovog susreta. Na sastanku je dogovoreno uređenje i označavanje jevrejskog groblja, te se razgovaralo o organizaciji dana pomena i sjećanja na dan progona i transport Jevreja iz ovog kraja. Prema Eliju Tauberu, koji je istraživao o Jevrejskoj zajednici u Žepču, održana su 3 transporta iz ovog kraja, dva iz Zavidovića, jedan iz Žepča, a prvi je bio 1.kolovoza 1941. godine.

Pretpostavlja se da je Jevreja u Žepču bilo i za vrijeme Omer paše Latasa, koji su doselili iz Sarajeva i Travnika. Međutim, masovnije doseljavanje Jevreja počinje oko 1820. godine. To su bili Sefardi, porijeklom iz Španjolske. Krajem 19.og stoljeća, kada počinje jače doseljavanje Jevreja Aškenaza iz Austro-ugarske imperije, oni ne dolaze u Žepče, tako da Žepče ostaje autohtona sefardska zajednica sa svim njenim tradicionalnim oblicima.

Advertisement

Prema podatcima iz 1885. godine u Žepču je živjelo 85 Jevreja, a 1895. u Žepačkom srezu je živjelo 97 Jevreja.1910. godine u Žepču je utemeljena industrija drva u vlasništvu Abrahama H. Kabilja. Jevreji su bili veoma aktivni i u gospodarskom i političkom životu u Žepču.

Općina Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal