Poveži se putem

Žepče

Video: Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas posjetio Željezno Polje

Objavljeno

-

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, poslije Maglaja, posjetio je danas Željezno Polje, područje u općini Žepče, koje je teško stradalo u ovogodišnjima katastrofalnim poplavama i klizištima. Nakon razgovora sa načelnikom Žepča Matom Zovkom i predsjednikom Mjesne zajednice Željezno Polje Amerom Ahmićem, premijer je izjavio novinarima da će ekipe sa mehanizacijom Civilne zaštite ostati i dalje, a po potrebi biti i pojačane da bi oštećena putna komunikacija što iz pravca magistralnog puta M17 vodi do Željeznog Polja bila osposobljena za učenike ovog područja u novoj školskoj godini.

Za sutrašnju sjednicu Vlade FBiH premijer je najavio odluku o izdvajanju oko 670.000 KM za općinu Žepče, kao novac od Svjetske banke pod povoljnim uslovima.

Rekao je također da će i iz Fonda za saniranje posljedica poplava, koji je u osnivanju, biti izdvojen novac prema prioritetima prvenstveno na najteže stradala područja.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Huseinagić koji je također danas boravio sa federalnim premijerom u Željeznom Polju rekao je novinarima da je Vlada ZDK donijela odluku o raspodjeli interventnih 1.255.000 KM doznačenih sa federalnog nivoa, od čega će dio pripasti i općini Žepče u kojoj su oštećenja putnih komunikacija izraziti problem.

Predsjednik MZ Željeno Polje Amer Ahmić zadovoljan je, kaže, današnjom posjetom federalnog premijera, jer je obećao intenziviranje aktivnosti na saniranju posljedica velike prirodne katastrofe na tom području.

Advertisement

Stanje u Željeznom Polju i sad je teško jer se oštećenja puta i kuća na pojedinim lokacijama ove mjesne zajednice velika, a vremenske nepogode konstantno usložnjavaju problem.

U današnjem kišnom danu u Željeznom Polju još je upečatljivija slika odronjenih čitavih brda, pojedinih kuća koje su potonule zbog klizišta, te nanosa zemlje i vode pored puta.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal