Poveži se putem

Žepče

Projekt „Pomoć u kući“ se nastavlja i u 2023. godini

Objavljeno

-

Općina Žepče je u prosincu 2022. godine godine potpisala ugovor sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, prema kojem se treću godinu za redom nastavlja provedba projekta „Pomoć u kući“. Projekt  se odnosi na  pružanje skrbi i njege starijim osobama, a provodi se u suradnji s Centrom za socijalni rad Žepče. Ovaj projekt je u Općini Žepče po prvi puta realiziran u 2021. godini, a danas 24. siječnja 2023. godine su sa zaposlenicama potpisani ugovori za 2023. godinu.

Osim socijalne podrške starijim osobama, zapošljavanje teško zapošljivih i dugoročno nezposlenih osoba je druga komponenta ovog projekta. Njihovim uključivanjem na tržište rada će se ekonomski i socijalno osnažiti radnice na projektu, a iskustvom kroz ovaj projekt, cilj je osposobiti ih za lakši pronalazak posla u budućnosti.

Krajnji korisnici projekta kojima će zaposlenice na projektu pružati njegu su osobe s invaliditetom i osobe starije od 60 godina, koje su izložene siromaštvu, koje imaju minimalna ili nikakva primanja, osobe koje se suočavaju sa zdravstvenim i socijalnim problemima, koje su socijalno izolirane i nemaju podršku svojih najbližih ili su osobe s poteškoćama u psihofizičkom razvoju. U ovoj godini projekt je dodatno proširen u odnosu na prethodnu godinu i obuhvaća 66 korisnika i ukupno 12 zaposlenica, od kojih je 11 radnica na projektu i jedna koordinatorica projekta.

Mjesne zajednice koje su određene kao mjesta za rad su ona mjesta gdje je veći broj potencijalnih korisnika, odnosno osoba u stanju socijalne potrebe, prema podatcima Centra za socijalni rad Žepče. U ovaj projekt u 2023. godini će biti uključene MZ Gornja Lovnica, MZ Ljubatovići, MZ Lug-Brankovići, MZ Debelo Brdo, MZ Globarica, MZ Papratnica, MZ Tatarbudžak, MZ Begov Han, MZ Željezno Polje, MZ Žepče i uže gradsko područje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 112.992,00 KM, od čega Federalni zavod za zapošljavanje izdvaja 88.800,00 KM, a Općina Žepče 24.192,00 KM. U realizaciji projekta je uključen Centar za socijalni rad Žepče radi osnivanja „starosnih grupa“ i mreže korisnika s kojima će raditi kroz projekt.

Aktivnosti na projektu počinju s 24.01.2023. godine i trajat će godinu dana od dana potpisivanja ugovora.

Advertisement

Ciljevi projekta su dvojaki, s jedne strane doprinijeti zdravlju i blagostanju socijalno osjetljivih osoba i osoba sa onesposobljenjem, olakšavajući svakodnevni život u vlastitim domovima, kao i jačanje sustava njege i pomoći u kući osobama treće životne dobi, a s druge strane zapošljavanje teško zapošljivih osoba i osoba bez radnog iskustva, te podizanje svijesti lokalne zajednice za nove oblike rješenja problema osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi.

Općina Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal