Poveži se putem

Žepče

RAŽ: Dobili plastenike i proizveli 60 tona povrća

Objavljeno

-

Općina Žepče bila je korisnik programa “Integrisana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji” u 2016. godini, dok je u 2017. godini, kao nastavak aktivnosti, implementiran projekt “Stvaranje uvjeta za zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača kroz intenziviranje plasteničke proizvodnje u općini Žepče”.

U organizaciji Catolich Relief Services (CRS) održana je završna ceremonija implementacije projekta tog projekta, a čemu su prisustvovali predstavnici predstavnici OSCE-a, UNHCR-a, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a, općina/opština Grad Doboj, Bosansko Grahovo, Glamoč, Drvar, Kupres i Maglaj, te predstavnici “DON-a”.

Podržano 25 korisnika u plasteničkoj proizvodnji

Na završnoj ceremoniji predstavljeni su rezultati projekta, putem kojeg je podržano 25 korisnika u plasteničkoj proizvodnji. Korisnicima je dodijeljeno 25 plastenika od čega 17 od po 100m² i 8 bod 350 m². U dosadašnjem periodu implementacije projekta na ukupno 4,5 dunuma proizvedeno je preko 60 t povrća.

Projekt je predstavljen kao primjer dobre prakse gdje je umrežavanje proizvođača, jačanje kapaciteta proizvođača i ulaganje u proizvodnju, vođenje evidencije i praćenje proizvodnje, doprinijelo povećanju proizvodnje, te uz redovan stručni nadzor i koordinaciju, stvoreni su uvjeti za siguran plasman na tržište, čime je zaokružen cijeli ciklus proizvodnje i plasmana robe.
Dobar model održivosti

Projekt je imao pozitivan učinak na jačanje cijelog lanca vrijednosti u sektoru plasteničke proizvodnje od proizvođača do otkupljivača, što se pokazalo kao dobar model koji može dati dobre rezultate i učiniti proizvodnju održivom.

Advertisement

Model koji je osmislila RAŽ pokazao se u praksi kao jedno od boljih rješenja u ekonomskom osnaživanju osoba koje se bave poljoprivredom. Tijekom prezentacije od strane direktorice Branke Janko naglašeno je da će se na modelu nastaviti i dalje raditi kako bi se dodatno unaprijedile dobre prakse, i ispravili procesi koji nisu polučili rezultate. Kreiran model mogao bi se multiplicirati i na ostale projekte i sredine u BiH, a što su potvrdili i sami sudionici skupa.

Projekt se financirao iz sredstava Catholic Relief Services – CRS (50%), Općine Žepče (25%) i korisnika projekta (25%). Razvojna agencija Žepče je bila zadužena za implementaciju projekta, a trenutno je u pripremi nastavak projekta kojim će biti organizirana zimska proizvodnja povrća u plastenicima.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal