Poveži se putem

Žepče

RAŽ: Odobren projekt „competenceNET“

Objavljeno

-

Vodeći partner Razvojna agencija Žepče sa partnerima Unijom poslodavaca Crne Gore i Općinama Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske implementira projekt pod nazivom „competenceNET“- „Improvement of transnational business environment through development of business competence centres and networks“ u prijevodu “Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“.

Razvojna agencija Žepče, kao vodeći partner, započela je implementaciju projekta „competenceNET“. Ostali partneri na projektu su Unija poslodavaca Crne Gore, i Općine Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske. Projekt je odobren za financiranje u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020.

Glavni cilj projekta je unaprijediti održivi ekonomski razvoj u Zeničko-dobojskom kantonu (BiH), Vukovarsko-srijemskoj županiji (CRO) i Podgorici (MNE) primjenom inovativnih modela i pristupa u jačanju konkurentnosti lokalnih malih i srednjih poduzeća.

Projekt će u programskom području pružiti zajedničku intervenciju četiri partnerske organizacije iz tri zemlje koje će doprinijeti jačanju socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja kroz poboljšanje infrastrukture, usluga i mreža.

Očekivani rezultati projekta su: uspostava tri transnacionalna centra za razvoj poslovnih kompetencija za MSMEs u Zeničko-dobojskoj županiji (BiH), Vukovarsko-srijemskoj županiji (R Hrvatska) i gradu Podgorici (Crna Gora).; poboljšane poslovne kompetencije  nezaposlenih mladih osoba kroz obuku i praktične mentorske programe, unaprijeđeno znanje i vještine MSMEs na uvođenju novih tehnologija i inovativnih rješenja u poslovanju putem pametnih programa suradnje, razvoj modela prekograničnog partnerstva javnog, privatnog i istraživačkog sektora za pristup i razmjenu sposobnosti, iskustva i znanja za povoljno poslovno okruženje.

Advertisement

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupan proračun je 670.619,24 EUR, od čega EU financira 85% dok 15% sufinanciraju partneri na projektu.

Direktorica Razvojne agencije Žepče-RAŽ Branka Janko je izjavila: „Vrijednost projekta je uhvatiti specifičnosti i inovacije koje on nosi sa sobom, dizajn projekta pruža mogućnost da projektni partneri odvažno rade u području ideja i inovativnosti te u tome pravcu trebamo gledati na budućnost projekta koji će predstavljati sasvim novi model za unapređenje poslovnog okruženja. Naglasak ćemo staviti na unaprjeđenju, da sve što radimo bude novo i za poslovanje i pojedinca i zajednicu“.

 

Prvi partnerski sastanak u okviru projekta „competenceNET“

Vodeći partner Razvojna agencija Žepče sa partnerima Unijom poslodavaca Crne Gore i Općinama Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske održala je, od 18.-20.srpanj/juli 2017. godine., prvi radni sastanak u okviru projekta „competenceNET“.

Razvojna agencija Žepče (RAŽ) je bila domaćin prvog radnog sastanka svih partnera na projektu „competenceNET“ koji je s implementacijom počeo u lipnju/junu 2017. godine. Projekt  se provodi u okviru programa INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020.

Tema prvog radnog sastanka je bila razrada detaljnog plana implementacije aktivnosti kao i dogovor oko podjele zaduženja između članova projektnog tima. Na sastanku je oformljen Upravni odbor projekta kojeg čini po jedan predstavnik partnerskih organizacija iz svake države.

Advertisement

Naglašena je važnost implementacije projekta u područjima u kojima je sve prisutniji odlazak mladih ljudi i pad poduzetničkih inicijativa. Centri za razvoj poslovnih kompetencija u Žepču, Podgorici, Starim Jankovcima i Tovarniku bit će jedinstveni po svom  identitetu, idejama, inovacijama i timskom radu koji će osigurati visoku kvalitetu poslovanja i djelovanja prema korisnicima usluga, malim i srednjim poduzećima i početnicima u biznisu. Prezentirani su primjeri dobre prakse iz centara za razvoj kompetencija i inovativnosti iz okruženja sa kojima će se uspostaviti poslovna suradnja u budućem periodu, a planirana je i suradnja sa sveučilištima i naučnim institucijama iz BiH, Hrvatske i Crne Gore. Na sastanku su, osim članova projektnog tima, bili prisutni i načelnik Općine Žepče gdin. Mato Zovko, načelnik Općine Stari Jankovci gdin. Dragan Sudarević i direktorica RAŽ gđa. Branka Janko.

Načelnik Starih Jankovaca gdin. Dragan Sudarević je izjavio:“ U ovom projektu zajednički tim iz tri države će raditi na ostvarenju napretka u svim područjima kojih se projekt dotiče, uključujući lokalnu zajednicu, nezaposlene mlade ljude željne učenja i znanja i sve ostale koji će biti direktno i indirektno uključeni u ovaj projekt.

Općinski načelnik Mato Zovko je izjavio: „Prekogranična suradnja triju država pokazala se jako dobrom u području jačanja gospodarstva, društvenog i teritorijalnog razvoja. Naša suradnja kroz odobreni projekat ojačat će naše lokalne zajednice i donijeti primjere dobrih praksi koji su nam itekako potrebni. Očekujem da će općina Žepče opravdati ulogu vodećeg partnera i potvrditi svoju lidersku poziciju kao općina sa BFC certifikatom“.

Projekt „competenceNET“ – “Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“ implementira RAŽ, vodeći partner, sa partnerima Unija poslodavaca Crne Gore, i Općinama Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske.  Projekt  se provodi u okviru programa INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupan proračun je 670.619,24 EUR, od čega EU financira 85%, 15% sufinanciraju partneri. Cilj projekta je unaprijediti održivi ekonomski razvoj u Zeničko-dobojskom kantonu (BiH), Vukovarsko-srijemskoj županiji (CRO) i Podgorici (MNE) primjenom inovativnih modela i pristupa u jačanju konkurentnosti MSP-a.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal