Poveži se putem

Žepče

RAŽ: Pilot projekat lanca vrijednosti jagodičastog voća

Objavljeno

-

Razvoja agencija Žepče u sklopu „PILOT projekta lanca vrijednosti jagodičastog voća na području općina Žepče, Zavidovići i Maglaj“, kao lokalni fascilitator u klasteru općina lanca vrijednosti jagodičastog voća, provodi monitoring korisnika projekta i izvršenih aktivnosti na terenu.

Projekat završava krajem godine, a finansira se iz sredstava IFAD programa, u sklopu RLDP projekta – „Projekat poboljšanja životnih uvjeta na selu“.

U projekat su uključene dvije zadruge i jedno udruženje iz općine Žepče, PZ „Poljar“, PZ “Žepački Rolend“ i UPI „Patriot“, te PZ „Malinar“ iz Zavidovića i UP“Kopice“ iz Maglaja.

Projektom će na području općine Žepče biti zasađeno 186 dunuma maline i 52 dunuma jagode, na području općine Zavidovići 25 dunuma maline i na području općine Maglaj 35 dunuma maline. Dio zasada je već podignut, a dio je predviđen za jesenju sadnju.

Na osnovu iskazanih potreba poljoprivrednika u saradnji sa zadrugama i udruženjima nabavljena je poljoprivredna mehanizacija i oprema (motokultivatori, kopačice, trimeri, atomizeri, pumpe za vodu, protugradne mreže, vage, sistemi za navodnjavanje…) koju će koristiti proizvođači, članovi zadruga i udruženja, sa kojima imaju sklopljen ugovor o korištenju dobivene mehanizacije i opreme.

Advertisement

Cilj projekta je da se razvije izvodiv i efektivan model za razvoj lanca vrijednosti u sektoru jagodičastog voća koji će podržavati smanjenje siromaštva.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal