Poveži se putem

Zavidovići

Svjetska atrakcija u Zavidovićima: Kamene kugle posjećuju turisti iz Kine, Tajvana

Objavljeno

-

U naselju Grab – Mećevići, nedaleko od Zavidovića, zbog fenomena kamenih kugli, u posjeti je bilo oko stotinu turista iz daleke Kine i Tajvana. Nedžad Ikanović, predsjednik Udruženja “Kamene kugle” Zavidovići je domaćin mnogobrojim turistima, koji u Zavidoviće pristižu iz raznih dijelova svijeta.

Kamene kugle koje se mogu vidjeti u Dubokom potoku, prema tvrdnjama jednog od starijih mještana, prouzrokovala je velika i dotad nezapamćena oluja koja se desila 1936. godine. Oluja je sa sobom donijela velike padavine, te je u kratkom periodu stvorila jaku bujicu, neprirodnu za taj potok. Nedugo zatim, došlo je do provaljivanja jednog dijela zemlje, iz koje je na površinu izbačeno više od 60 kamenih kugli, koje je jaka bujica nosila niz potok prema koritu rijeke Bosne.

Nedžad Ikanović je posredstvom Fondacije ”Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, zajedno sa Semirom Osmanagićem, počeo s promocijom kamenih kugli u Zavidovićima. Tako je ovo mjesto za kratko vrijeme postalo atrakcija za istraživače i posjetitelje iz cijelog svijeta.

U posljednje tri godine sve više je turista koji dolaze u ovaj park. Prednjače turisti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Mađarske, Češke, a dolaze čak i iz SAD-a. Turistička sezona počinje 15. marta i traje do kraja novembra.

(Faktor.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal