Poveži se putem

Žepče

U junu računi za komunalne naknade zajedničke potrošnje – 24KM po domaćinstvu

Objavljeno

-

Na sjednici OV Žepče u decembru 2018. godine donešena je Odluko o komunalnoj naknadi zajedničke potrošnje za sva domaćinstva na području općine Žepče u iznosu od 24 KM ( dvije KM mjesečno). Odluka je donesena na temelju Zakona o komunalnoj naknadi zajedničke potrošnje ZDK iz 2008. godine i na temelju Odluke OV Žepče o komunalnoj naknadi zajedničke potrošnje iz 2010. godine.

Na području općine Žepče Odluka se počela primjenjivati za poslovne subjekte od 2012. godine, a za domaćinstva od 1.1. 2019. godine.

„Općina Žepče jedina u kantonu nije naplaćivala ovu naknadu. S obzirom na to da je Općina Žepče u projektu LIR i MEG,  Europska komisija je dala uputsvo u kojem za svaku potrošnju iz Proračuna mora postojati i izvor sredstava. Aktivnosti koje Općina Žepče provodila na svojoj teritoriji su uglavnom finansirane iz PDV-a, što je neprihvatljivo“ , istaknuo je za Radio Žepče pomoćnik načelnika Službe za gospodarstvo i finansije Općine Žepče, Namik Malićbegović.

Prema njegovim riječima građani mjesnih zajednica koji nemaju javnu rasvjetu za sada neće plaćati komunalnu naknadu, a prikupljena sredstva jednim dijelom bit će utrošena i na aktivnosti uvođenja i sufinansiranja javne rasvjete u mjesnim zajednicama u kojima još nije uvedena, što će prema riječima pomoćnika Malićbegovića opravdati pojam zajedničke potrošnje.

Sredstava od naplate komunalne naknade će se namjenski koristiti za održavanje lokalnih cesta u ljetnom i zimskom periodu, javnih  zelenih površina, fontana, satova, toaleta, plaćanja javne rasvjete i održavanja javne rasvjete, čišćenja i razgrtanja snijega i leda s javnih gradskih površina i lokalnih cesta i zbrinjavanje oborinskih voda. To su namjenska sredstva koja se mogu koristiti isključivo za tu namjenu, istaknuo je Malićbegović.

Ovom Odlukom obuhvaćeno je 8 500 domaćinstava kojima će od strane Općine Žepče do kraja juna biti isporučeni računi za naplatu komunalne naknade zajedničke potrošnje u iznosu od 24 KM,  s tim da će biti izuzeta domaćinstva u stanju socijalne potrebe, prema ranije donesenoj odluci.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal