Poveži se putem

Žepče

U ponedjeljak svečanost primopredaje kuća u novom naselju u Donjoj Golubinji

Objavljeno

-

Uz pomoć Vlade Švicarske, Caritas Švicarske je završio izgradnju 30 kuća u Općini Žepče. Nove domove će dobiti ukupno 40 porodica koje su žrtve poplava u Željeznom Polju. Ukupan iznos budžeta projekta za rekonstrukciju i obnovu iznosi 620.000 EUR, od čega je Vlada Švicarske doprinjela sa doniranih 200.000 EUR.

Učesnici svečanog otvorenja novog naselja u Donjoj Golubinji će biti Ambasador Švicarske Heinrich Maurer, Načelnik općine Žepče Mato Zovko, direktor CRS-a Marc D’Silva, predstavnici kompanija Wienerberger i Tondach, i predstavnici lokalne zajednice Željezno Polje.

Lokalna zajednica Željezno Polje, općina Žepče, sa 4.300 stanovnika, je bila teško pogođena sa prošlogodišnjim poplavama. Klizišta su u potpunosti uništila 78 kuća, 10 hektara plantaža jagodičastog voća, teško oštetila vodovod i prekinule saobraćajne komunikacije.

30 novoizgrađenih kuća su zamjena za one koje su nastradale u poplavama. Nekoliko kuća ima više od jedne stambene jedinice i pružit će dom za 40 porodica. Općina Žepče je kupila zemljište za 25 kuća, preostalih 5 su izgrađene na pojedinačnim vlastitim parcelama u naseljima Opšenik, Čole i Šahmani. Dodatno su korisnicima donirani kućanski uređaji, osnovni namještaj i ogrjev, a sve prema vlastitim potrebama.

Caritas Švicarske je također obnovio  5 hektara plantaža jagodičastog voća, i vodovod za selo Balačići. Nove kuće omogućuju korisnicima/ uzgajivačima da ostanu blizu svojih plantaža jagodičastog voća i da nastave sa svojim aktivnostima.

Saradnja i partnerstvo između različitih službi i donatora je dovela do veoma efikasne realizacije projekta. CRS je doprinjeo projektu sa izgradnjom vodovodnog i kanalizacionog sistema za naselje i trenutno je u izgradnji (zajedno sa Fondom za pomoć žrtvama nastradalim u prirodnim nepogodama) vodovod većeg kapaciteta u loklanoj zajednici Donja Golubinja. Medicor Fondacija i Leopold-Bachmann Fondacija su pružili finansijsku pomoć, a kompanije Wienerberger, Tondach i Pipelife su donirali materijal za izgradnju kuća.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal