Poveži se putem

Žepče

SMŠ “Žepče”: Nastavlja se projekat “Aktivni građani”

Objavljeno

-

U organizaciji British Councila, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, jučer je u restoranu Srednje mješovite škole „Žepče“ održan je sastanak vezan za drugu fazu projekta „Aktivni građani“. Trideset srednjoškolaca s područja općine Žepče prethodno je prošlo četiri modula kroz koje su stekli znanja i kompetencije za članstvo u projektu „Aktivni građani“.

Voditelj projekta bio je međunarodni trener/fasilitator u programu Active Citizens i trener za jačanje unutarnih kapaciteta mladih, prof. Senaid Ajan.

Događaju su prisustvovali direktorica British Councila BiH Larisa Halilović, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, menadžerica programa „Active Citizens“ za Zapadni Balkan Alma Hasić, predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović, direktor SMŠ Žepče Adil Gačić, predsjednik partnerske organizacije Crveni križ općine Žepče Marko Sinanović, direktorica Razvojne Agencije Općine Žepče Branka Janko, direktor Centra za socijalni rad Žepče Edin Šišić, direktorica JU Dom Zdravlja Žepče Ana Zlovečera Jukić, učesnici u programu i učenici škole, kao i predstavnici lokalne administracije, nevladinih organizacija i medija.

Na samom početku svim prisutnima se obratio načelnik Općine Žepče Mato Zovko, koji je kazao da je ovaj projekat realiziran u cilju razvijanja međunacionalnih odnosa na području općine Žepče.

Direktorica British Councila u BiH Larisa Halilović ovom prilikom je poručila učenicima da su sada dio grupe od 540 mladih ljudi, u šest zemalja Zapadnog Balkana, te istakla da je na njima odgovornost mijenjati sredinu u kojoj žive.

Direktor SMŠ Žepče Adil Gačić naveo je da su učenici i profesori spremni da prihvate i svaki veći projekat jer za to posjeduju kapacitete.

Advertisement

Inače projekat “Aktivni građani” provodi aktivnosti kojima se motiviraju i obučavaju mladi iz različitih krajeva Zapadnog Balkana kako bi bolje razumjeli potrebe svojih lokalnih zajednica i njihov položaj u regiji, te aktivno radili na njihovom unaprjeđenju.

Partneri British Councila na projektu su Crveni križ općine Žepče, Nansen dijalog centar Mostar i Smart centar Cazin.

(Radio Žepče / Zepce.ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal